Orosz atomtengeralattjáró Kubai látogatása aggodalmat keltett

Múlt héten egy orosz hadihajókból álló kötelék érkezett Kubába, veszélyesen közel az Egyesült Államok felségvizeihez, a köteléket vezető Kazany atomtengeralattjáróról pedig közeli fotók kerültek nyilvánosságra.

Az orosz haditengerészet a "diplomáciai kapcsolatok" elmélyítése céljából küldte a négy hajóból álló köteléket a kommunista szigetország partjaihoz. A kötelék vezetője, a Kazany atomtengeralattjáró, amely képes atomtöltetek hordozására, hasonlóan a kötelék egy másik tagjához, a Gorskov tengernagy nevű fregatthoz, valószínűleg nem volt ilyen fegyverekkel felszerelve. Az amerikai SOUTHCOM biztonsági intézkedésként az USS Helena vadásztengeralattjárót és egy P-8A tengeralattjáró-vadász repülőgépet is a környékre vezényelt.

A közzétett fotók tanúsága szerint a Kazany anekhotikus gumiborítása, amelynek célja a hangok elnyelése és így a lokátorok kijátszása, több helyen leszakadt a hajóról. Ez azt jelenti, hogy egy esetleges konfrontáció során az amerikai gépeknek nem lett volna túl nehéz dolguk.

A Kazany, amely a Jaszen-M osztály első tengeralattjárója, és mindössze bő három éve, 2021 májusában került átadásra, így az események fényében kellemetlen helyzetbe kerülhetett. Annak ellenére, hogy nem ritka jelenség, hogy hosszú bevetések során a borítás leváljon a hajókról, a Kazany esetében ez különösen kínos lehet, tekintettel arra, hogy a hajó az orosz flotta ékköveként érkezett Kubába.