Olaszországban jöhet a közvetlen miniszterelnök-választás

Az olasz parlament felsőháza első olvasatban megszavazta a miniszterelnök közvetlen megválasztásáról szóló alkotmánymódosítást, amelyet a jobboldali kormány terjesztett elő, és amelyet a baloldali ellenzék utcai tüntetéssel kísért Rómában.

Az olasz szenátus 109 igen, 77 nem szavazattal és egy tartózkodással fogadta el a javaslatot, amely a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) párt választási ígéretei közé tartozott. A 2022-es választási győzelem után a kormány 2023-ban rendeletben kezdeményezte az alkotmánymódosításokat. A törvény elfogadásához még hosszú út áll előtt: a felsőházi szavazást követően az alsóház elé kerül a tervezet, majd a parlament mindkét háza ismét szavazni fog róla.

A jelenlegi alkotmány szerint a választók a parlamenti képviselőket választják meg, akik aztán a kormánytöbbség által jelölt miniszterelnököt bízza meg az államfő. Az alkotmánymódosítás értelmében a választók közvetlenül dönthetnének a kormányfő személyéről, aki öt évre lenne választható, és egyszer lenne újraválasztható. A módosítás érintené a választási szabályokat, a miniszterek kinevezését és felmentését, valamint a parlament feloszlatásának eljárását is.

Az olasz miniszterelnök szerint a változtatásokkal elkerülhetők lennének azok az alkudozások, amelyek a választások után gyakran előfordulnak az országban. Többször is megtörtént már, hogy nem a legtöbb szavazatot kapó párt adta a miniszterelnököt, ami Meloni szerint az intézményi stabilitás hiányának egyik oka. A kormányfő szerint az alkotmánymódosítás erősítené a demokráciát, stabilitást adna az intézményeknek, véget vetne a hatalmi játszmáknak és visszaadná az állampolgárok választási jogát.

Az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) frakcióvezetője, Stefano Patuanelli, a parlamenti támogatás ellenére bejelentette, hogy pártja népszavazást kezdeményez a kérdésben. Az ellenzék a szavazást követően tüntetést szervezett az alkotmány és a nemzeti egység védelmében, amelyhez több párt is csatlakozott, köztük a Demokrata Párt (PD), a Zöldek és Baloldal Szövetsége (AVS), valamint az Egyesült Európai Államok (SUE).

A Gelato Festival World Ranking világranglistáján a magyar Fazekas Ádám lett 2024 legjobb fagylaltkészítő mestere. A budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára. Fazekas Ádám 2021-ben megnyerte a Gelato Festival World Masters versenyét, 2022-ben pedig második lett a ranglistán, amelyen most az élre került. A sajtótájékoztatón bemutatott málnával ízesített pisztáciafagylaltja mellett több alkotással is hozzájárult a ranglista első helyének megszerzéséhez. Az idei második helyezett Giovanni Bonazzi lett az olaszországi Paronából, a harmadik helyen pedig a San Franciscó-i Savannah G. Lee végzett. Az eseményt 2011 óta rendezik meg, és az utóbbi tizenhárom évben több mint nyolcezer fagylaltkészítő mester kreációit vizsgáztatta, kóstolta és pontozta a több száz szakértőből álló zsűri.