Hosszú Covid kialakulásának kockázati tényezői

Az amerikai Columbia Egyetem kutatói által végzett vizsgálat rávilágított, hogy a hosszú Covid kialakulása nagyobb eséllyel fenyeget bizonyos csoportokat, mint például a nőket és a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket.

Világszerte mintegy 65 millió ember küzd a hosszú Covid jelenségével, amely a koronavírus-fertőzés után hosszan tartó tüneteket jelent. A Columbia Egyetem kutatói a JAMA Network Open tudományos lapban közzétett tanulmányukban 4708 olyan beteget vizsgáltak, akik már felépültek a koronavírus-fertőzésből. A résztvevők arról számoltak be, mennyi időbe telt a gyógyulásuk a fertőzés után. A 2020 és 2023 közötti időszakban a felépülési idő mediánja 20 nap volt, azonban öt felnőttből több mint egy esetében a tünetek legalább három hónapig tartottak.

Elizabeth C. Oelsner, a kutatás vezetője szerint a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek hosszú Covidban, mint a férfiak. Emellett azoknál is nagyobb a kockázat, akik már a fertőzés előtt szív- és érrendszeri betegségekben szenvedtek. Az amerikai indiánok és az alaszkai őslakosok esetében is gyakoribbak voltak a súlyosabb tünetek, és hosszabb ideig tartott a felépülésük.

Az omikron-variánssal fertőződött betegek gyorsabban épültek fel, és hasonlóan pozitív hatással volt a gyógyulási időre a védőoltás is. A cukorbetegség és a krónikus tüdőbetegség szintén hosszabb gyógyulási időt eredményezett, de a mentális egészségügyi problémák nem befolyásolták a betegség időtartamát. Érdekes módon a hosszú Covidban szenvedők esetében már több tanulmány is kimutatta, hogy az állapot depressziót is okozhat.

A kutatások terén más területeken is történtek jelentős előrelépések. Például az örökletes siketség kezelésében új génterápiás módszer ígéretes eredményeket mutatott. Öt gyermek esetében sikerült helyreállítani a hallásfunkciót, és közülük kettő először hallhatott zenét élete során. A kutatók a klinikai vizsgálatok első fázisát már lezárták, és a legújabb fázisban mindkét fülre kiterjedő kezelést alkalmaztak, jelentős mértékű javulást észlelve. A résztvevőket egy 13-tól 26 hétig terjedő időszakon keresztül figyelték meg, és bár 36 kedvezőtlen eseményt jegyeztek fel, súlyos mellékhatásokról nem érkezett hír. A vizsgálatok folytatódása mellett a szakemberek a génterápiát biztonságos és hatékony megközelítésnek tartják a siketség kezelésében.

Az állatok egészségével kapcsolatos innovációk terén is érdekes fejlemények történtek. Japánban egy mesterséges intelligencián alapuló alkalmazás, a CatsMe! segítségével már a macskák fájdalmát is képesek vagyunk felismerni. Az alkalmazás 6000 macskaképre tanított algoritmusa 95 százalékos pontossággal képes jelezni, ha a macskának fájdalma van, ami hasznos lehet az állattartóknak és az állatorvosoknak egyaránt. Az app két hétig ingyenesen próbálható ki, utána fizetőssé válik, és több új funkcióval is bővült, mint például a több macska egyidejű kezelése és a macskaalbumok készítése. Az alkalmazás segítségével a tulajdonosok jobban nyomon követhetik kedvencük egészségi állapotát, és személyre szabott tanácsokat is kaphatnak.