Nácibotrány Nagy-Britanniában: Nigel Farage végre megszólalt

Nigel Farage, a Brexit kampány egyik vezéralakja és a Reform UK párt vezetője, végre nyilatkozatot adott a pártját érintő botrányos ügyekről, amelyekben két jelöltje is Hitlerrel kapcsolatos megnyilvánulások miatt került reflektorfénybe.

A politikus a Politico szerint egy általa megbízhatónak tartott átvilágító céget vádolt a történtekért, mondván, hogy a cég mulasztásai vezettek odáig, hogy a párt jelöltjei körül botrányok robbantak ki. Farage az ITV Good Morning Britain műsorában beszélt arról, hogy a cég nem látta el rendesen a feladatát, és bocsánatot kért az ügyben.

Az egyik érintett jelölt Hitler zsenialitását emelte ki, és azt állította, hogy a német diktátor képes volt cselekvésre ösztönözni az embereket, továbbá legitimnek nevezte Vlagyimir Putyin ukrajnai invázióját. Egy másik jelölt pedig azt sugallta, hogy Nagy-Britanniának el kellett volna fogadnia Hitler semlegességi ajánlatát a második világháború előtt. Emellett egy harmadik reformpárti jelölt a napokban lépett vissza, mert korábban a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Pártra való szavazásra buzdított.

Farage június elején tért vissza a politikába, és vette át ismét a Reform UK vezetését, amelyet korábban, mint a Brexit Párt alapítóját és vezetőjét ismert a közvélemény. A botrányok ellenére egy friss felmérés szerint a Reform UK jelentős támogatottságot élvez a választók körében: ha most tartanák a választást, a párt a voksok 19 százalékát szerezné meg. Az Ipsos közvélemény-kutató cég által végzett országos reprezentatív vizsgálat szerint Farage első ízben képviselői helyhez juthat, ami jelentős változást hozhatna a brit politikai életben.

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint a július 4-i parlamenti választásokon a Munkáspárt – a legnagyobb ellenzéki erő – Sir Keir Starmer miniszterelnök-jelölt vezetésével 453 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban, és ezzel 256 fős többségbe kerülhet az összes többi frakció együttes várható létszámához képest. A Konzervatív Párt Rishi Sunak miniszterelnök vezetésével az előző, 2019-es választáson elnyert 348-ról 115-re csökkenhet, ami a párt történetének eddigi legrosszabb választási eredményét jelentené. Az Ipsos felmérése szerint több konzervatív politikus, köztük Grant Shapps védelmi miniszter, Penny Mordaunt, a konzervatívok alsóházi frakcióvezetője, Gillian Keegan oktatási miniszter és Jacob Rees-Mogg volt kabinetminiszter is elveszítheti képviselői mandátumát, míg Jeremy Hunt pénzügyminiszternek szoros versenyre kell felkészülnie mandátumának megőrzéséért.