Németország blokkolta az orosz LNG elleni szankciókat

Az Európai Unió vezetői közel álltak hozzá, hogy szankciókat vezessenek be az orosz cseppfolyósított gáz (LNG) ellen, azonban Németország az utolsó pillanatban megakadályozta a javaslat elfogadását.

Eddig gyakran Magyarország volt az, amelyik miatt nem sikerült szankciókat bevezetni az orosz LNG ellen, de most a német kormány lépett közbe. A Politico értesülései szerint az EU vezetői múlt pénteken majdnem meghozták a döntést, de a németek vétója miatt végül nem került napirendre a szombati békecsúcson. Hat uniós diplomata is megerősítette a történteket a portálnak. Egyikük szerint korábban Magyarország volt az, akit ilyen helyzetekben hibáztattak, most azonban Németország áll a döntés mögött.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint megtiltanák az orosz LNG továbbhajóztatását az EU-s kikötőkből, és három új orosz LNG-létesítményt céloznának meg a szankciókkal. Az uniós tagállamok azonban továbbra is vásárolhatnának cseppfolyós gázt Oroszországtól saját felhasználás céljából. A Politico korábban úgy értékelte, hogy a tervek tabukat döntenek, de még így is viszonylag enyhék.

Jelenleg az Európai Bizottság tárgyal a német kormánnyal annak érdekében, hogy ne legyen vétó a szankciók bevezetése kapcsán.