Napi egy ital kontra hétvégi berúgás – Melyik a jobb?

A több ezer éves vitában az alkoholfogyasztás előnyeiről és hátrányairól a mennyiség a döntő. A mértékletes ivás előnyös lehet a szív- és érrendszerre, valamint csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és az epekő kialakulásának kockázatát, míg az intenzív alkoholfogyasztás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az alkohol fogyasztása egyszerre lehet tonik és méreg, a különbség a mennyiségben rejlik. Mértékletes ivás esetén pozitív hatásokat tapasztalhatunk a szív- és érrendszerre, és védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az epekő ellen. Ezzel szemben az intenzív alkoholfogyasztás a megelőzhető halálozás egyik fő okaként van jelen a legtöbb országban.

A fogyasztás gyakorisága és a mennyiség eloszlása is lényeges. Egy kutatás eredményei szerint azok, akik heti három vagy négy napon át fogyasztottak alkoholt, nem növelték a szívinfarktus kockázatát, függetlenül attól, hogy naponta 1-3 adagot ittak-e. A Nurses' Health Study szerint a nők körében a kisebb mennyiségű alkohol (napi 1 ital) hetente több napon át nem növelte meg jelentősen a halálozási arányt, ellentétben azokkal, akik ugyanannyi alkoholt ittak meg rövidebb idő alatt.

A mértékletes ivás előnyei nem korlátozódnak a szívre. A Nurses' Health Study és a Health Professionals Follow-up Study szerint az epekő és a 2-es típusú cukorbetegség kisebb valószínűséggel fordult elő a mérsékelten ivóknál, mint a nem ivóknál. Egy másik tanulmány metaanalízise szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás 30 százalékkal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Az alkohol társadalmi és pszichológiai előnyei is jelentősek. Az étkezés előtti ital javíthatja az emésztést, és egy stresszes nap után megnyugtató hatású lehet, míg a baráti társaságban történő alkalmankénti italozás összehozhatja az embereket.

A genetika is fontos szerepet játszik az alkoholfogyasztás és az alkoholizmus kialakulásában. Az alkoholizmust befolyásoló több gén kölcsönhatásba lép egymással és a környezeti tényezőkkel. Az alkohol-dehidrogenáz enzim segíti az alkohol metabolizmusát, és ennek két változata létezik. Azok a mérsékelten ivók, akiknél a lassú hatású enzim génjének két kópiája van, kisebb kockázatnak vannak kitéve a szív- és érrendszeri betegségeknek, mint azok, akiknek a gyorsan ható enzim génjei vannak.