A kamaszok lelki útvesztőjében – Művészet mint iránytű

A kamaszkor kihívásai számos fiatal életében jelentenek komoly megpróbáltatásokat. A művészeti alkotások, legyen szó könyvekről, filmekről vagy színdarabokról, fontos kapaszkodót jelenthetnek számukra. Jocó bácsi könyvéből készülő színdarab és Nógrádi Gábor regényének filmadaptációja is ezt a célt szolgálja.

A kamaszok gyakran küzdenek olyan problémákkal, mint a családon belüli erőszak, gyász, kiközösítés, depresszió vagy szerelmi csalódás, amelyek a felnőttek lelkivilágát is megterhelik. A művészeti alkotások, mint a dalok, filmek és könyvek, segítséget nyújthatnak ezek feldolgozásában.

Balatoni József, közismertebb nevén Jocó bácsi, aki történelemtanárként is dolgozott, 2017-ben jelentette meg Kamaszharc című könyvét. A kötetből készülő színdarab a Terminál Workhouse és a Pinceszínház gondozásában jelenik meg, és olyan kérdéseket boncolgat, mint a kamaszkori küzdelmek és a be nem teljesült álmok. Balatoni József szerint a színdarab célja, hogy iránytűt adjon a fiataloknak a kamaszkor útvesztőjében.

Bereczki Csilla, az előadás rendezője szerint a Kamaszharc könyv segíthetett volna neki is a saját belső küzdelmeiben, és kevésbé érezte volna magát egyedül.

A magyar ifjúsági irodalom és a belőle készült filmek létjogosultságát Nógrádi Gábor író is megerősíti. Nógrádi szerint a magyar társadalom különböző rétegei szívesen látják a saját életüket tükröző történeteket a vásznon. Az író említi, hogy a Gyerekrablás a Palánk utcában című regényéből készült film is ma is aktuális témákat boncolgat. Nógrádi Gábor regényei közül több is alkalmas lenne filmadaptációra, és jelenleg a Petepite megfilmesítésén dolgoznak Lajos Tamás producer és Köbli Norbert forgatókönyvíró.

A művészetek így nem csupán szórakoztatnak, hanem fontos támaszt is nyújtanak a kamaszoknak a nehéz életszakaszokban, és segítenek nekik megtalálni a helyes irányt a felnőtté válás útvesztőjében.