Magyarország és Tanzánia közötti légi közlekedési megállapodás előkészületei

A Magyar Közlöny legutóbbi kiadásában közzétették Orbán Viktor miniszterelnök határozatát, amely felhatalmazást ad az illetékes minisztereknek egy légi közlekedési megállapodás kidolgozására Tanzániai Egyesült Köztársasággal.

A határozat értelmében a magyar kormányfő támogatja a megállapodás létrejöttét, és felhatalmazást adott Lázár János építési és közlekedési miniszternek, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a tárgyalásokon való részvételre és a szükséges adminisztratív lépések megtételére. A kelet-afrikai ország nagyjából 12 órára van Magyarországtól repülővel, ami jelzi a közlekedési kapcsolatok jelentőségét a két ország között.

A Magyar Közlönyben közzétett információk alapján azonban nem vált világossá, hogy mi áll a tervezett megállapodás hátterében, és milyen konkrét célokat szolgálhat a két ország közötti légiközlekedési együttműködés. Az indoklás hiánya ellenére a miniszterelnök felhatalmazása a tárgyalások résztvevőinek kijelölésére és a szükséges teendők lepapírozására utal a megállapodás fontosságára.