Kulka János főszerepben tér vissza a színpadra

A következő évadban Kulka János nem csak rendszeresen fog szerepelni a színpadon, hanem egy Thomas Mann-novella adaptációjában, a Halál Velencében-ben főszerepet is kapott.

A Füge Produkció elnöke, Rozgonyi-Kulcsár Viktória a Kultúra.hu-nak adott interjúban beszélt a 2024-2025-ös évad terveiről. Elmondása szerint a szezont két koprodukcióval indítják, melyek közül az egyik Pálos Hanna Mély levegő című monodrámája lesz, amit szeptembertől tekinthetnek meg a nézők a Kamarateremben.

A másik darab, amely a Színházteremben kerül bemutatásra, Csuja László Halál Velencében című Thomas Mann-novellaadaptációja lesz. Ebben a műben kapott főszerepet Kulka János, aki nyolc évvel ezelőtti sztrókja után ismét rendszeresen látható lesz a színpadon. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművészt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját idén május elején választották meg a nemzet színészének a március végén 85 évesen meghalt Tordy Géza helyére.

A bejelentés után kisebb botrányt kavart, amikor kiderült, hogy 24 éves tradíciót megszakítva nem a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila értesítette a döntésről a színészt, hanem Molnár Piroska. Molnár ezt később azzal magyarázta, hogy Vidnyánszkynak éppen családi elfoglaltsága volt.

Kulka János 2016 áprilisában kapott sztrókot, akkor kórházba szállították és életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Az orvosok akkor nagyon hosszú felépülési időt jósoltak neki, de csodával határos módon az állapota rohamléptekben javult, és még ugyanebben az évben ismét színpadra állt. Az életét teljesen megváltoztatta a sztrókja, hiszen nemcsak testileg, hanem lelkileg is megviselték őt a történtek. Olyannyira, hogy sokáig a nyilvánosságot is kerülte, a hivatását sem gyakorolta, bevallása szerint szégyellte magát a sztrókja után. Emellett a színész a Telexnek adott interjúban beszélt arról, hogy 2022-ben Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs közreműködésével egy sanzonlemezt is kiadott, és legutóbb tavaly decemberben, Friderikusz Sándor podcastjában beszélt bővebben arról, hogy milyen most az élete.

A további premier előadások részletei a Kultúra.hu oldalán olvashatók. A 2023/2024-es évadban a Füge Produkció tíz bemutatót és négy kiállításmegnyitót tartott, és a következő évad is hasonlóan gazdagnak ígérkezik. Az Orlai Produkciós Irodával együttműködésben mutatják be a Színházteremben Csuja László Halál Velencében című Thomas Mann-rendezését, melyben Kulka János is szerepel, így vélhetően az egész évadban rendszeresen feltűnik majd a színpadon.

A Halál Velencében című előadást a Jurányi Házban mutatják be szeptemberben. Csuja László rendező szerint Kulka János személyes sorsa és a regény története között van egy különleges kapcsolat, ami egészen egyedivé teszi majd az előadást, és Kulka János a tragédiája előtt felmondott hangoskönyv miatt is a legalkalmasabb a szerepre. A Nemzet Színésze cím megszerzése óta Kulka János életkedve és önbizalma is megerősödött, és barátai támogatásával döntött úgy, hogy igent mond a főszerepre.