Kínai atomtengeralattjáró tűnt fel a Tajvani-szorosban

A tajvani hatóságok szerint kontroll alatt tartják a helyzetet, miután közösségi médiában elterjedt egy felvétel egy kínai atomtengeralattjáróról, amely a Tajvani-szorosban bukkant fel, ami feszültséget okozhat a régióban.

A Tajvani-szorosban régóta fennálló feszültséget tovább növelte, hogy június 18-án hajnalban egy Type 094 típusú kínai atomtengeralattjáró váratlanul felbukkant egy tajvani halászhajó közelében. A tajvani média szerint a tengeralattjáró Jin osztályú, nukleáris fegyverzettel felszerelt ballisztikus rakéta tengeralattjáró lehetett, amely 200 kilométerre nyugatra jelent meg a szigettől.

Wellington Koo, Tajvan védelmi minisztere elmondta, hogy figyelemmel kísérik az eseményeket, de nem részletezte, hogyan ellenőrzik a kínai tengeralattjáró tevékenységét. Egy névtelenséget kérő forrás szerint a tengeralattjáró valószínűleg a küldetése végén járhatott, és a csingdaji haditengerészeti bázis felé tartott, amikor a felszínre kényszerült, ami meghibásodásra utalhat.

Az eset egy geopolitikailag érzékeny területen történt, ahol az Egyesült Államok által támogatott Tajvan és Kína verseng egymással. A tengeralattjáró nem hajók elleni támadásokra, hanem szárazföldi célpontok elleni csapások végrehajtására lett tervezve.

A tajvani védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Tajpej nagyon szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és folyamatosan ébernek kell lenniük Kína katonai zaklatásával és szürke zónás fenyegetéseivel szemben, valamint meg kell érteniük Kína kísérleteit a status quo egyoldalú megváltoztatására.