Kína új törvénye fokozhatja a feszültséget Japánnal a vitatott területeken

A japán kormány aggódik a Kelet-kínai-tengeren lévő vitatott vizeken a kínai parti őrség eszkalációját illetően, miután Peking törvényt hozott, amely szerint őrizetbe vehetik azokat, akik a Kína által saját területének tekintett vizekre lépnek.

Peking a Szenkaku-szigetek feletti ellenőrzést követeli, amelyeket jelenleg Japán birtokol. A kínai törvény értelmében a parti őrség akár 30 napig is őrizetbe vehet személyeket, ha azok Kína felségvizeire lépnek, és ez az időszak további 30 nappal meghosszabbítható, ha a vizsgálat bonyolultnak minősül. Tokió figyelmesen követi a Dél-kínai-tengeren zajló hasonló vitákat is.

Maszajuki Maszuda, a tokiói Nemzeti Védelmi Tanulmányok Intézetének Kína-osztályának vezetője szerint Hszi Csin-ping kínai elnök a parti őrség sanghaji főhadiszállásán tett látogatása során utasította a „bűnüldözési műveletek” megerősítésére. Ennek eredményeként a hatóságok kidolgozták a kínai vizeken tevékenykedő külföldi halászhajók ellenőrzésére irányuló programot.

A japán médiában korábban is megjelentek beszámolók kínai járőrhajók által üldözött és megállított japán halászhajókról a vitatott szigeteknél. Maszuda úgy véli, az új törvény alapján hamarosan újabb próbálkozásokra kerülhet sor. Japán nem ismeri el Kína igényét a szigetekre, és nehézségekbe ütközik a kínai bűnüldözési akciók megállítása.

Nem lehet biztosan megmondani, hogy a kínai parti őrség tevékenysége összecsapásokhoz vezet-e, de Tokiónak nagyobb figyelmet kell fordítania területei védelmére. A Dél-kínai-tengeren zajló események figyelmeztető jelként szolgálhatnak, mivel Peking hajlandó incidensekig elmenni érdekei érvényesítése érdekében. A két ország tengeri képességeinek összehasonlításakor Kína áll jobb helyzetben, de az Egyesült Államok valószínűleg nem nézné tétlenül a szövetségese és Kína közötti összecsapást. Tokiónak fel kell készülnie az esetleges eszkalációra.