Hat év után újra átadták a Corvin-láncot

Karikó Katalin és Krausz Ferenc, két Nobel-díjas tudósunk kapta idén a Corvin-láncot, amelyet Sulyok Tamás köztársasági elnök adott át a Sándor-palotában. A magyar Corvin-lánc a Szent István-rend után következő legnagyobb magyar állami kitüntetés, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik különleges módon járultak hozzá a magyar közgondolkodás jobbításához, a tudományhoz és a kultúrához.

A Magyar Corvin-lánc kitüntetést Klebelsberg Kunó kultuszminiszter elgondolása alapján Horthy Miklós kormányzó alapította 1930-ban. Az első Orbán-kormány idején, ötvennyolc év után honosították újra a díjat, azóta háromszor adták át, legutóbb 2018-ban.

A kitüntetést azoknak adományozták, akik a magyar tudomány, irodalom és művészet terén, valamint a magyar művelődés fellendítése érdekében kimagasló érdemeket szereztek. A Corvin-lánccal kitüntetettek száma korábban 12 lehetett, majd ezt a kvótát 15 főre emelték.

A második Orbán-kormány idején a Magyar Corvin-láncról szóló alapvető rendelkezéseket a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvényben határozták meg. Eszerint a Corvin-lánc azon magyar és külföldi állampolgár részére adományozható, aki a kitüntetés alapszabályát elfogadja, és vállalja, hogy közreműködik a Corvin-lánc Testület munkájában.

Egy 2016-os törvény hozta létre a köztestületi formában működő Magyar Corvin-lánc Testületet. A Testület legfőbb döntéshozó szerve a tagokból álló közgyűlés, a tagok maguk közül elnököt és elnökhelyettest választanak.

Az önkormányzati elven működő köztestület a tudományok és a művészetek, valamint a magyar nemzeti oktatás és művelődés fellendítésén munkálkodik, és őrködik a Magyar Corvin-lánc kitüntetés tekintélye felett. A Corvin-lánc kitüntetés egy olasz művész által alkotott XV. századbeli, harmincöt milliméter átmérőjű érem másolata, amely Mátyás királyt mellképben, jobboldali profilban ábrázolja.

A kitüntetés az állam tulajdona, és egy 2012-es kormányrendelet szerint az adományozást az adományozott nevének és az adományozás dátumának feltüntetésével a kitüntetés hátlapjára történő bevéséssel kell megörökíteni. Amennyiben ugyanazon kitüntetés hátoldalára több név már nem véshető fel, akkor az adott kitüntetést több alkalommal átadni nem lehet, annak hátlapjára a „Lezárva” feliratot kell vésni és át kell adni a Magyar Nemzeti Múzeumnak mint a kitüntetés őrzésére és kiállítására jogosult intézménynek.

A Sándor-palotában megtartott ceremónián az államfő köszöntőjében kiemelte, hogy felfedezéseivel mindkét kitüntetett rendkívüli és nagy jelentőségű tudományos áttörést ért el. Mindketten olyan felfedezést tettek, amelyekre kutatók és tudósok sora tud építeni a jövőben, bővítve az emberiség tudományos eredményeit. Sulyok Tamás köztársasági elnök külön kiemelte Karikó Katalin és Krausz Ferenc nagyszerű emberi magatartását és szerénységét is.

Karikó Katalin beszédében megígérte, hogy minden tudását latba veti annak érdekében, hogy segítse a hazai egyetemek tudományos munkáját és arra ösztönözze a jövő kutatóit, hogy maradjanak a pályánál.

Krausz Ferenc pedig megköszönte a "szavakba nehezen önthető megtiszteltetést és szeretetet", és kiemelte tanárai meghatározó szerepét abban, hogy elindult a kutatói pályán.

Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédében azzal viccelődött, hogy „bebizonyították, hogy Kisújszállás vagy Mór nincs is olyan messze a csúcsoktól”. Hozzátette, hogy Karikó Katalin és Krausz Ferenc nemcsak kiváló tudósok és nagyszerű emberek, hanem igaz magyarok is, és ezért méltó és szükségszerű is, hogy hazájuk az egyik legnagyobb kitüntetésben részesítse őket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a két magyar Nobel-díjas tiszteletére 7500 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki. Az emlékérméket három grafikusművész tervezte, és limitált, hat-hatezer példányban jelennek meg. Az ezüst érmék tükörfényes, a színesfém változatok selyemfényes kivitelben. Az érmék szerdától a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül érhetők el, és a rendelkezésre álló készlet erejéig három hónapig, illetve egy évig névértéken vásárolhatók meg.

Az ünnepélyes kibocsátáson Karikó Katalin és Krausz Ferenc az érmékből tiszteletpéldányt, valamint az aranyból készült próbaveret egy-egy példányát vehették át. Matolcsy György, az MNB elnöke méltatta a két magyar tudós világviszonylatban is kiemelkedő teljesítményét, és kiemelte, hogy 1901 óta nem történt meg, hogy egyszerre két magyar kap Nobel-díjat, és tavaly először kapta meg az elismerést magyar női tudós.