Joe Biden félmillió bevándorlónak adna papírokat

Joe Biden amerikai elnök hamarosan bejelent egy új intézkedést, amely lehetővé teszi, hogy több százezer, okmányokkal nem rendelkező amerikai állampolgár házastársa és gyereke elkerülje a kiutasítást.

Az intézkedés értelmében a jogosultak állandó tartózkodási és hároméves munkavállalási engedélyhez juthatnak. A BBC információi szerint a javaslat, amely azokra vonatkozik majd, akik legalább tíz éve élnek az Egyesült Államokban, akár már az idei nyáron életbe léphet. A Fehér Ház szerint több mint 500 ezer házastárs lesz jogosult erre, és átlagosan 23 éve tartózkodnak az Egyesült Államokban azok, akik jogosultak az eljárásra.

A Fehér Ház becslései alapján a döntés több mint félmillió embert érinthet, köztük ötvenezer huszonegy év alatti fiatalt. A tervezet szerint a jogosultaknak három évük lenne arra, hogy állandó tartózkodási engedélyt kérjenek, amely után jogosulttá válnak egy hároméves munkavállalási engedélyre is.

A bevándorlás kérdése jelentős kihívást jelent Biden számára a novemberi elnökválasztáson, különösen miután rekordszámú menekült érkezett az amerikai-mexikói határra. Az elnök ezzel kapcsolatban nemrég egy végrehajtási rendeletet is aláírt, amely gyorsított eljárásban teszi lehetővé az illegálisan érkezettek kiutasítását az országból. Az új politika azokra vonatkozik, akik legalább 10 éve tartózkodnak az országban, és lehetővé teszi számukra, hogy legálisan dolgozzanak az Egyesült Államokban.

Biden kedden a Fehér Házban tartott rendezvényén elmondta, hogy a lépés segítene abban, hogy az amerikai bevándorlási rendszer kevésbé legyen igazságtalan a bevándorlók, a házaspárok és minden amerikai számára. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a novemberi elnökválasztás előtt sok választópolgár számára a bevándorlás az elsődleges szempont.

A Fehér Ház szerint az új házastársi politika 50 ezer olyan 21 év alatti fiatalnak is kedvez, akinek a szülője amerikai állampolgárral kötött házasságot. Ez a legjelentősebb könnyítési program a már az Egyesült Államokban tartózkodó, papírokkal nem rendelkező migránsok számára azóta, hogy az Obama-kormányzat 2012-ben bejelentette a gyermekkorban érkezőkre vonatkozó halasztott intézkedést (DACA).

Nem mindenki ért egyet

A NumbersUSA nevű szervezet, amely a bevándorlás szigorúbb ellenőrzéséért száll harcba, „lelkiismeretlenségnek” minősítette az új politikát. A szervezet vezérigazgatója, James Massa nyilatkozatában így fogalmazott:

Ahelyett, hogy megállította volna a történelem legsúlyosabb határválságát, Biden elnök túllépte a végrehajtó hatalmát, és egy alkotmányellenes eljárást alkalmazva, a választók és a kongresszusban megválasztott képviselőik megkerülésével azt az üzenetet küldte, hogy amnesztiát kaphatnak azok, akik illegálisan lépnek be az Egyesült Államokba.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió (ACLU) a múlt héten beperelte a Biden-kormányt, arra hivatkozva, hogy az intézkedéssel megsértette az amerikai bevándorlási törvényeket.

„Biden intézkedései kezelik az aggályokat”

A Fehér Ház azt is tervezi, hogy megkönnyíti és felgyorsítja a vízumeljárást azon magasan képzett, papírokkal nem rendelkező bevándorlók számára, akik amerikai egyetemeken szereztek diplomát, vagy akik a szakterületükön belül állásajánlatot kaptak, beleértve az „álmodozókat” is.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Girard College-ban tartott kampánygyűlésen 2024. május 29-én Philadelphiában, Pennsylvania államban. Fotó: Andrew Harnik / Getty Images)