Biden elnök adománygyűjtő kampányrendezvénye

Joe Biden amerikai elnök a G7-ek csúcstalálkozójáról Kaliforniába utazott, ahol hollywoodi sztárok, köztük George Clooney és Julia Roberts társaságában tartott adománygyűjtéssel összefűzött kampányrendezvényt.

A demokrata politikus újraválasztási kampányához dollármilliókat sikerült összegyűjtenie a támogatóitól, miközben legfrissebb reklámjában élesen bírálja Donald Trumpot, republikánus elődjét és riválisát. A "A jellem számít" című kisfilm fő üzenete az, hogy míg Trump bírósági ügyeivel volt elfoglalva, addig Biden az amerikaiakért dolgozott. Az Axios információi szerint ez a hirdetés egy 50 millió dolláros reklámkampány részeként fog megjelenni a csatatérállamokban, a június 27-i első elnökjelölti vita előtt alig több mint egy héttel.

A hirdetési kiadások fedezésére Biden szombaton egy adománygyűjtő rendezvényen 30 millió dollárt gyűjtött össze, ahol Barack Obama volt elnök is megjelent, aki alatt Biden alelnökként szolgált 2009 és 2017 között. A CBS News beszámolója szerint az eseményen Jimmy Kimmel moderálta a Biden és Obama közötti beszélgetést, amely az egészségügy, az abortusz és a Legfelsőbb Bíróság témáit érintette. Biden kiemelte, hogy a novemberi elnökválasztás győztese jó eséllyel két legfelsőbb bírósági tagot is kinevezhet majd a következő négy évben.

Az elnök a rendezvényen beszélt a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi helyzetéről is, amely szerinte soha nem volt ennyire kibillentve és elrugaszkodva. A demokraták több botrány miatt is a bírói testület etikai felelősségre vonását követelték az utóbbi időben.

A szombati kampányeseményt George Clooney és Julia Roberts nyitotta meg, a jegyárak 250 és 500 ezer dollár között mozogtak. A kisebb adományozók számára pedig 20 dollárért volt lehetőség virtuálisan részt venni az eseményen.

Az utóbbi napokban azonban több videó is vírusként terjedt az interneten, amelyek Biden állítólagos zavarodottságát mutatták be. A Fehér Ház ezeket a videókat manipulatívnak nevezte, és azzal vádolta meg "jobboldali kritikusokat", hogy szándékosan úgy szerkesztették meg őket, hogy rossz fényben tüntessék fel az elnököt. A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre szerint ezek a videók rosszhiszeműen készültek, és a republikánusok kétségbeesettségét mutatják.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az amerikai választók jobban aggódnak a 81 éves Biden életkora és rátermettsége miatt, mint a pár napja 78. életévét betöltő Trump szellemi és egészségügyi alkalmasságát illetően. Donald Trump a közösségi oldalán fűzött megjegyzést a videóhoz, amelyben kétségbe vonta Biden alkalmasságát az elnöki tisztségre.

A G7 csúcstalálkozón történt egy másik incidens is, amikor Biden egy ejtőernyős bemutató során állítólag "elkalandozott", és a többi vezetőnek "kellett őt visszahúznia, hogy fókuszáljon". Rishi Sunak brit miniszterelnök azonban azt mondta, hogy az amerikai elnök mindössze udvariasságból váltott pár szót az ejtőernyősökkel, mielőtt Giorgia Meloni olasz kormányfő közölte volna vele, hogy sorakozzanak fel egy kézfogásra. Az eseményről készült videót a közösségi médiában megvágták, ami további félreértéseket okozott.