A tőzsdei óvatosság fontossága

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője szerint a befektetőknek óvatosnak kell lenniük a tőzsdei bevezetések új hullámával szemben, mivel ezek a piac túlterheléséhez vezethetnek. Az IPO-ciklusok kezdeti eufóriája gyakran kiégést eredményez, ami nyomást gyakorolhat a piacokra és lehúzhatja az árfolyamokat.

Cramer arra figyelmeztet, hogy az új részvénykibocsátások egész hullámát látva óvatosnak kell lennünk, mivel a sok új részvénykínálat megterhelheti a piacot. Emlékeztet a 2020-ban és 2021-ben tapasztalt IPO-hullámra és SPAC-rohamra, amelyek iránt végül a Wall Street elvesztette az érdeklődését. Különösen az elektromos járművekkel kapcsolatos új vállalatok részvényei összeomlottak, sokan több mint 90%-ot zuhantak a csúcsról a mélypontra.

A CNBC műsorvezetője szerint a túlkínálat és a kereslet hiánya miatt ezek az új részvények elárasztották Wall Streetet, és a Federal Reserve kamatemelése után sok új vállalat szenvedett 2022 folyamán. Cramer hozzáteszi, hogy a befektetők gyakran eladnak más részvényeket, hogy tőkét szerezzenek az IPO-k megvásárlásához, ami a régi részvények kiszorulásához vezethet.

Cramer tanácsa a jelenlegi helyzetben egyszerű: legyünk óvatosak. Az IPO-k vonzó lehetőségeket kínálnak, de jelentős kockázatokkal is járhatnak, ezért a befektetőknek alaposan mérlegelniük kell minden döntést és figyelemmel kísérniük kell az aktuális piaci trendeket.