Izraeli katonai offenzíva tervei Libanon ellen

Az Izraeli Védelmi Erők északi parancsnoksága jóváhagyta az esetleges Libanon déli része elleni katonai offenzíva terveit, amelyeket a Hezbollah síita szervezet fenyegetései váltottak ki.

Az MTI jelentése szerint az izraeli külügyminiszter, Yisrael Katz, aki a közelmúltban Jiszráel Kac néven is említésre került, figyelmeztetett, hogy közel állnak egy döntés meghozatalához a Hezbollah ellen, miután a szervezet jelezte, hogy támadást indíthatnak Izrael harmadik legnagyobb városa, Haifa ellen. Katz egy posztban említette Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető fenyegetéseit, amelyek szerint a szervezet képes lenne megrongálni Haifa kikötőjét, és hangsúlyozta, hogy eljött az idő a játékszabályok megváltoztatására. Azt is hozzátette, hogy egy esetleges teljes körű háborúban a Hezbollah megsemmisülne, és Libanon súlyos vereséget szenvedne, de Izrael is súlyos árat fizetne, azonban az ország egységes, és helyre kell állítani lakosai biztonságát északon.

A Pentagon szóvivője, Pat Ryder tábornok kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem kíván szélesebb regionális háborút a Közel-Keleten. Ryder nem kívánt találgatásokba bocsátkozni az izraeli hadsereg közleményével kapcsolatban, de leszögezte, hogy senki sem akar szélesebb regionális konfliktust.

A helyzetértékelés részeként az izraeli hadsereg megerősítette a műveleti terveket egy libanoni offenzívához, és döntést hoztak a terepen lévő csapatok készültségének fokozására. A Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia állásait. A környéken dúló harcok nyomán eddig körülbelül 150 ezren hagyták el otthonaikat, míg a CNN szerint október 7-e óta 90 ezer libanoninak kellett elhagynia lakhelyét.

Az izraeli külügyminiszter, Israel Katz szerint, hamarosan döntés születhet egy Hezbollah elleni totális háborúról, miután izraeli tábornokok kedden késő este bejelentették, hogy aláírták a libanoni offenzíva tervezését. Az offenzíva tervezése azután kezdődött meg, hogy a Hezbollah olyan videofelvételeket hozott nyilvánosságra, amiken az egyik megfigyelő drónjuk átrepült Haifa fölött, felvételt készítve több érzékeny helyszínről, például repülőterekről, és civil lakónegyedekről. A felvételek közzétételét széles körben úgy értelmezték, mint az izraeli város elleni, nyílt fenyegetést.

A Hezbollah az elmúlt nyolc hónapban több megfigyelő- és támadó drónt is küldött Izraelbe, miközben a gázai háborúval párhuzamosan folyamatosan támadja az izraeli hadsereget. A mostani felvételeket a libanoni fegyveres mozgalom többek között Telegramon osztotta meg, azt tanácsolva a nézőknek, hogy „nézzék és elemezzék” a szerintük „fontos jeleneteket”. A felvételeken a civil lakónegyedek mellett, a látszólag a Rafael védelmi vállalathoz tartozó üzemrészek - köztük a Vasdóm-elemek, rakétahajtóművek raktárai, a Dávid csúzli létesítményei és radarok - voltak láthatók.

A felvételek nyilvánosságra hozatala emellett vélhetően szándékosan esett egybe Amos Hochstein amerikai nagykövet libanoni látogatásával, miután előző nap magas rangú izraeli tisztviselőkkel, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is találkozott. Hochstein Bejrútban arról beszélt, hogy szerinte „a konfliktus ... Izrael és a Hezbollah között már elég régóta tart és mindenki érdeke, hogy gyorsan és diplomáciai úton oldják meg ezt a konfliktust”. Izraeli jelentések szerint azonban Hochstein nem számít jelentős elmozdulásra az ügyben, amíg a gázai háború folytatódik.

Közben Izrael továbbra is a légvédelmi rendszereinek a fejlesztésén dolgozik, a már elkészült tervek között szerepel az Iron Dome rendszer korszerűsítése, hogy az jobban fel legyen szerelve a lassabban repülő, személyzet nélküli repülőgépekkel szemben, valamint a nyugdíjazott hagyományos légvédelmi fegyverek, köztük a Vulcan rendszer újbóli bevezetése.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: AFP / Jalaa Marey)