Írországban rekordmagas a családon belüli erőszakról érkező jelentések száma

Az írországi családon belüli erőszakról szóló jelentések száma 18 százalékkal nőtt tavaly, a Women’s Aid segélyszervezet adatai szerint 40 048 alkalommal keresték meg őket, ami rekordnak számít, míg a rendőrséghez 54 ezer panasz érkezett, 8 százalékkal több, mint az előző évben.

A segélyszervezet jelentése rávilágít, hogy a fizikai bántalmazások száma 74 százalékkal, míg a nők anyagi helyzetük miatt kényszerhelyzetbe kerülésének esetei 87 százalékkal nőttek egy év alatt. Sarah Benson, a Women’s Aid vezérigazgatója szerint sok nőnek választania kell az utcán élés és egy olyan otthon között, ahol testileg és lelkileg is terrorizálják őket, figyelik minden lépésüket és nem rendelkeznek saját pénzügyeik felett. A lakhatási válság tovább súlyosbítja ezt a helyzetet Írországban.

Az áldozatok jelentései szerint a fizikai és szexuális erőszak mellett gyakoriak a fenyegetések, megaláztatások, az internetre feltöltött intim képek és videók, valamint a követés és zaklatás is. Eve McDowell, a Stalking Ireland tisztviselője szerint 2023 óta a zaklatási ügyeket különálló bűncselekményként kezelik, de az emberek még mindig nem fordulnak elegendő mértékben a rendőrséghez.

A jelentésből kiderül, hogy tavaly kilenc nő esett halálos családon belüli erőszak áldozatául, és 1996 óta 266 nő vesztette életét hasonló körülmények között, többségüket saját otthonukban ölték meg. Írországban minden negyedik nőt bántalmaz a jelenlegi vagy volt férfi partnere, és 9 százalékukat olyan férfi, akivel nem állt intim kapcsolatban. A bántalmazók nem csak férfiak lehetnek, a Women's Aid szerint az áldozatok öt százaléka női bántalmazókról számolt be.

Az írországi erdők és a hozzájuk kapcsolódó legendák és hiedelmek is a figyelem középpontjába kerültek egy új film, A figyelők kapcsán, amely a folklorisztikus horror és a sötét tündérmesék sajátos keveréke. A történet szerint az erdőben rejtőző lények, akiket alakváltóknak, a szárnyas népnek vagy tündéreknek is neveznek, ősidők óta velünk élnek. A film főhőse, Mina egy mágikus erdőbe téved, ahol egy bunkerben talál menedéket, de hamar rájön, hogy csapdába esett. A figyelők, titokzatos lények, minden este megjelennek, hogy figyeljék az embereket. A történetben a tündérek egykor köztünk éltek, mint istenek, és a félvér utódok, akik a két faj legjobb génjeit hordozták magukban, az emberiség aranykorát jelentették. Azonban a tündérek és az emberek közötti konfliktusok következtében a tündérek föld alá kényszerültek, és csak évszázadok múlva tudtak kiszabadulni, elveszítve varázserejüket és szárnyukat. A film Ishana Shyamalan, M. Night Shyamalan lányának ígéretes debütálása, és A.M. Shine regényén alapul.