Ukrajnai békekonferencia: váratlan fordulatok

Irak és Ruanda visszavonta aláírását az ukrajnai békekonferencia zárónyilatkozatáról, és az okok egyelőre ismeretlenek. A Sky News szerint a két ország neve egyszerűen eltűnt azon az online listán, ahol a dokumentumot aláíró országok szerepeltek.

A döntés hátteréről semmilyen információ nem áll rendelkezésre, és korábban Jordánia is hasonló lépést tett, amikor visszavonta az aláírását a deklarációról. A konferenciát szervező Svájc csak annyit közölt, hogy az aláíró országok listája még nem tekinthető véglegesnek.

A zárónyilatkozat célja egy javaslatcsomag összeállítása volt, amely Ukrajna területi integritásának helyreállítását szorgalmazza, ami Oroszország szerint Ukrajnának kedvez, tekintettel arra, hogy Oroszország jelenleg Ukrajna területének jelentős részét tartja megszállva.

A békekonferencia hatékonyságát illetően a pártatlan megfigyelők többsége kétségeket fogalmazott meg, mivel úgy vélik, nem sikerült előrelépést elérni a konfliktus lezárásában. Az eseményt tovább árnyékolja, hogy Oroszországot nem hívták meg, Kína pedig lemondta részvételét, így Jordánia, Ruanda és Irak váratlan döntése még inkább csorbítja a konferencia hitelességét.