Hadházy Ákos egy üresen álló szlovéniai fejlesztő központot talált

Hadházy Ákos, független képviselő szerint egy szlovéniai faluban található, korai fejlesztő központ, amelyre a magyar kormány 276 millió forintot, a szlovén kormány pedig további 38 millió forintot fordított, jelenleg üresen áll.

A Radamos nevű falu szélén épült intézményt 2022 októberében avatták fel, Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke részvételével. Az eseményről a helyi média is beszámolt.

Hadházy videója szerint azonban a központban nem találhatóak gyerekek, és a képviselő beszámolója szerint még az épületbe is becsöngetett, de senkivel sem találkozott. A helyiekkel folytatott beszélgetése során azt mondták neki, hogy gyerekek csak akkor voltak jelen, amikor Novák Katalin, az akkori köztársasági elnök tavaly decemberben látogatott el oda, és állítólag a látogatásra buszoztatni kellett a gyerekeket, hogy legyen kivel fotózkodnia.

Novák Katalin hivatalos Facebook-oldalán valóban megosztott bejegyzéseket és fotókat a látogatásról, amelyeken látható, hogy a gyerekek éppen a Mikulásnak énekelnek. Az exállamfő azt írta, hogy az intézmény a Muravidéki Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség fenntartásában működik, és korai fejlesztőpedagógiai foglalkozásokat tartanak ott anyanyelven.

Hadházy Ákos véleménye szerint az üresen álló központ három rendszerszintű problémára világít rá: Magyarországon „iszonyatos problémák” vannak a gyerekek korai fejlesztése terén, miközben egyre nagyobb igény lenne rá, gyakorlatilag összeomlott a hazai pedagógiai szakszolgálati rendszer; az államilag elkülönített Bethlen Gábor Alap ellenőrizhetetlenül szórja szét a magyar adófizetői pénzeket a határon túlra; a Novák Katalin kedvéért odabuszoztatott gyerekek példája pedig a propagandagépezet működésére mutat rá.