A Határtalan Design kiállítás varázsa Óbudán

Hulladékból készült szőnyegek, muranói üvegcserepek, interaktív installációk és elgondolkodtató kompozíciók jellemzik a 20. Határtalan Design kiállítást, amely 2024. június 23-ig látogatható a Kiscelli Múzeumban.

A Határtalan Design nevű jubileumi dizájn- és összművészeti rendezvénysorozat már csak öt napig tekinthető meg az óbudai Kiscelli Múzeumban. Huszonkét ország több mint kétszáz alkotójának munkáit mutatja be, különös tekintettel az olasz, osztrák és szlovák anyagokra, de a nemzetközi kortárs ékszerszekció és a projekt történetéhez kapcsolódó retrospektív anyag is helyet kapott a kiállításon. A tárlatot Radnóti Tamás belsőépítész és Szigety Szilvia textilművész kurátorok tág fogalmi mezőbe helyezik, ahol a különböző régiók és kultúrák közötti párbeszéd, a kreativitás, a fenntarthatóság és az innováció állnak a középpontban. Az időrendiség fontos szerepet kap a kiállítás befogadásánál, így a látogatók a Retrospektív – válogatás korábbi kiállításokból című szegmenssel kezdhetik a felfedezést. Az elmúlt húsz év kiemelkedő darabjait bemutató részleg mellett a BútorSOKK, a Textivál kiállítások és a Mai Magyar Bútortár kiállításai is meghatározóak voltak a projekt történetében. A kezdeményezés a Műcsarnokban, a Gödör Klubban és a Millenárison keresztül a Kiscelli Múzeumba érkezett, ahol idén több mint kétszáz műtárgyat mutattak be.

A nemzetközi felhozatalban kiemelt szerepet kapnak az olasz, osztrák és szlovák dizájnerek, valamint egyetemi hallgatók munkái. Az Achille Castiglioni Foundation, az IED Milano Jewellery Department, jelentős muranói üvegtárgyakat kínáló márkák, az Universität für angewandte Kunst Wien, az Universität Mozarteum Salzburg és a VŠVU / AFAD The Academy of Fine Arts and Design Bratislava hallgatóinak alkotásai is helyet kaptak a válogatásban. A tárlat a dizájn társadalmi hasznosságát és a felelős gondolkodást hangsúlyozza, miközben a sokféleséget tükröző tárgyakat is bemutatja.

A kiállítás egyik különlegessége egy olyan szőnyeg, amelyet az Indus folyó szennyezett vizéből kihalászott hulladékból készítettek, és magát a folyót ábrázolja. Emellett látható egy PET-palackból összeállított lámpabúra is. A használati tárgyak mellett interaktív elemek is gazdagítják a tárlatot, mint például a magyar-mexikói kollaborációban készült zenélő szőnyeg, amely hozzáérésre hangot ad ki. A társadalmi és környezeti problémákra reflektáló művek között szerepel egy vízhiányt bemutató mexikói alkotók által készített installáció, valamint a WOOD STOCK kezdeményezés, amely a nagyvárosokban keletkező fa hulladék hasznosítását mutatja be.

A Határtalan Design projekt nemzetközi szinten is bemutatkozott már, többek között a pozsonyi Umelka Galériában és a bécsi Collegium Hungaricumban. A jubileumi tárlat anyagából 2024. július 12. és augusztus 11. között egy reprezentációs gyűjteményt is bemutatnak az Umelkában.