Gendersemleges mosdók és magasfokú rendőri készültség a futball Európa-bajnokságon

A németországi labdarúgó-Európa-bajnokság helyszínein, Stuttgartban és Gelsenkirchenben is gendersemleges mosdókat alkalmaztak először az Eb-történelemben. Az Index helyszíni tudósítója Stuttgartban és a városban is terepbejárást tartott, és kíváncsiságát kielégítve bekukkantott a gendersemleges mosdókba.

A stuttgarti stadionban a UEFA tájékoztatása szerint összesen 80, nemenkénti bontásban elhelyezett mosdó található, valamint további kettő, amely gendersemleges. Azonban a 36 D-nél csak a hagyományos férfi és női mosdókat találták meg, míg a másik helyszínen már a gendersemleges mosdó is felfedezhető volt.

A gelsenkircheni stadionban is hasonlóan jártak el, ahol az angol válogatott 1–0-ra győzte le a szerbeket. Itt is megvizsgálták a gendersemleges mosdó használatát, amely némileg eltért a stuttgarti tapasztalatoktól. Emellett a helyszínen az alkoholmentes és csökkentett alkoholtartalmú sörök, valamint az üdítők árait is feljegyezték.

Stuttgart városa pezsgő élettel, számos felújítással és gigaberuházással tűnt ki az első 24 órában. A magyar válogatott következő két Európa-bajnoki mérkőzésének helyszínén a helyi tömegközlekedést, a stadion megközelíthetőségét, a vásárlóutcát és a Porsche múzeumot is kipróbálták és felfedezték, utóbbi nem csak az autórajongóknak ígér érdekes látnivalókat.

A Németország–Magyarország mérkőzés magasfokú rendőri készültség mellett kerül megrendezésre Stuttgartban. A város hatóságai szerint mintegy 2500 rendőr teljesít majd szolgálatot, akik szükség esetén „erős és határozott fellépéssel csillapítják a kedélyeket”. A magyar szurkolók a középső várkertben (Mittlerer Schlossgarten), míg a hazai drukkerek a városi parkban (Stadtgarten) gyülekeznek. A hatóságok külön kísérik az egyes szurkolói csoportokat a stadionhoz, és a vonulásokat lépcsőzetesen indítják majd el a belvárosból.

Dortmundban, a Törökország–Grúzia mérkőzés előtt, a két szurkolótábor összeverekedett, ami tovább fokozta a már amúgy is feszült helyzetet, mivel a heves esőzések miatt a mérkőzés megrendezése is kérdésessé vált. A meteorológusok heves zivatarokat és orkán erejű széllel, jégesővel kísért szupercellákat jósoltak, ami miatt az UEFA-nak kell döntenie a találkozó sorsáról. A dortmundi Signal Iduna Park Stadion tetejéről továbbra is ömlik az eső, és a stadion személyzete az eső okozta károk elhárításán dolgozik, miközben a szurkolók közötti konfliktusra kevesebb figyelem jutott.

Az Index Európa-bajnoki mellékletében a cikkek mellett megtalálható a menetrend, a csoportok állása, a játékoskeretek, a csapatleírások és a helyszínek is. A helyszíni tudósítók rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból, és a Németország–Magyarország mérkőzés legfontosabb történéseiről percről percre tudósításban számolnak be.