Trump-hívők közötti belharc: Bob Good és a radikálisok vezetőjének megpróbáltatásai

Virginia államban ma zajlik a kongresszusi előválasztás, amely különleges fordulatot hozott a republikánusok soraiban. A keményvonalas trumpista Freedom Caucus vezetője, Bob Good szembekerült Donald Trump által támogatott ellenfelével, John McGuire-rel, ami jelentős törést okozott a pártban.

A Fox News beszámolója szerint Bob Good, aki a Freedom Caucus elnöke, komoly kihívással néz szembe, mivel Donald Trump nyíltan John McGuire-t támogatja az előválasztáson. Ha Good veszít, ő lehet az első hivatalban lévő képviselő, akit legyőz egy előválasztási kihívó idén.

A Virginia 5. kongresszusi körzetében dúló harc megosztotta a republikánusokat, ami részben annak köszönhető, hogy Good támogatta Ron DeSantis floridai kormányzót a párt elnökjelölti előválasztásán. Trump bosszúja Good ellen a közösségi platformján megfogalmazott szavakban is megnyilvánult, ahol kijelentette, hogy "a károkozás bekövetkezett". Trump a múlt hónapban biztosította támogatásáról McGuire-t, aki erős határvédelem és a fegyvertartáshoz való jog védelmezője.

Good védekezésképpen kijelentette, hogy Trumpot tartja élete legjobb elnökének, és csak azért támogatta DeSantist, mert az alkotmány Trumpot egy újabb ciklusra korlátozza. McGuire-t nem csak Trump, hanem Marjorie Taylor Greene képviselő is támogatja, aki Good hangos kritikusa, miután a radikális képviselőcsoportból kizárták.

A képviselőház korábbi elnöke, Kevin McCarthy is belekeveredett a helyzetbe, hiszen Good azon nyolc republikánus egyike volt, akik a demokratákkal együtt megszavazták McCarthy leváltását a vezetői pozíciójából. Good mellett azonban több Trumphoz hű republikánus is kiállt, köztük Matt Gaetz, Byron Donalds, Chip Roy és Andy Biggs képviselők, akik egy kampányeseményen támogatásukról biztosították őt.

Ez a belharc a republikánusok között különösen érdekes fénytörést kap, ha figyelembe vesszük a YouGov legfrissebb felmérését, amely szerint Donald Trump népszerűsége a republikánus politikusok között nem éri el a csúcsot. A felmérés szerint Arnold Schwarzenegger a legnépszerűbb republikánus politikus az Egyesült Államokban, őt George W. Bush követi, míg Trump csak a negyedik helyen végzett 43 százalékkal. Ez azt jelzi, hogy a pártban Trump támogatása nem feltétlenül jelent automatikus előnyt. Ron DeSantis, akit Good támogatott, szintén szerepel a népszerűségi listán, bár a felmérés szerint ő nem éri el Trump népszerűségét.