Az ukrajnai háború globális hatása

Az ukrajnai konfliktus következtében az Egyesült Államoknak át kellett értékelnie globális stratégiáját, ami kihatással volt a Távol-Keleti térségben lévő szövetségeseire is – nyilatkozta Elbridge Colby, volt amerikai védelmi tisztviselő.

A Taiwan News által ismertetett interjúban Colby elmondta, hogy az ukrajnai háború miatt Washington kénytelen volt elvonni a figyelmét a Távol-Keleti térségről, ami negatívan érintette Japánt és Tajvant. Kína viszont kimaradt az orosz-ukrán konfliktusból, így nem merítette ki a képességeit, és nem nyújtott jelentős segítséget Oroszországnak a háborúban, hogy az győztesen kerüljön ki belőle.

Colby szerint Kína stratégiája az, hogy hosszabbítsa meg az ukrajnai harcokat, ezzel is kimerítve az Egyesült Államokat. Peking fő célja továbbra is Tajvan annektálása maradt, és a döntéseiket a regionális katonai egyensúly és az Amerikával szembeni határozottság szempontjából mérlegelik.

A volt tisztviselő kritizálta Joe Biden kormányzatát, mondván, hogy nem reagáltak megfelelően Kína indo-csendes-óceáni térségben történő előretörésére. Úgy véli, csak a katonai erő képes megfékezni Kína terjeszkedési törekvéseit, és ha Tajvan elfoglalására kerülne sor, akkor a haderő bevetése válna szükségessé.

Colby végül hozzátette, hogy egy republikánus győzelem esetén támogatná, ha az Egyesült Államok a kelet-európai helyzet helyett inkább a Távol-Keletre koncentrálna, és eszközöket helyezne át Kína határához.