Szabadult, majd egy időre elvonul a budapesti antifasiszta támadások olasz vádlottja

Másfél héttel ezelőtt az olasz állampolgárok EP-képviselőnek választották a 2023-as antifa támadások elsőrendű vádlottját, aki most bejelentette, hogy egy időre visszavonul a médiától, hogy pihenéssel és a családjával töltse az idejét.

Alig öt nappal az európai parlamenti választások után Ilaria Salis szabadon elhagyhatta Magyarország területét, és kilenc órán át utazott szüleivel, hogy megkezdhesse a pihenést a barátai környezetében. A Corriere Della Serra szerint Salis hosszas ünneplésre számíthat, hiszen a tavalyi és az idei, immáron negyvenedik születésnapját is több napon át tartó bulizással töltheti. "Nagyon boldog vagyok, hogy itthon lehetek, és mindenekelőtt, hogy kikerültem abból az országból, Magyarországról" – mondta Salis az autóból kiszállva a rá várakozó újságíróknak. Édesapja, aki eddig szóvivőként volt ismert, a volán mögött ült, és úgy döntött, hogy lemond erről a posztról.

Salis a közösségi oldalán osztotta meg, hogy egy időre elvonul a médiából, hogy pihenéssel és a szeretteivel töltse az idejét, és megköszönte a belé vetett bizalmat, valamint azt ígérte, élni fog a lehetőségekkel. Az AVS párt, amely jelölte őt, korábban jelezte, hogy Salis jelölésével a fogvatartási körülményekre igyekeznek majd felhívni a figyelmet, de egy olasz politikus szerint más témában is vár tőle előrelépést. Ilaria Salistól, aki eredetileg tanárként dolgozott, remélik, hogy az olasz pedagógusok bérének rendezését is elintézheti.

Még nem zárult le a per

Ilaria Salis mentelmi jogával kapcsolatban a Fővárosi Törvényszék felfüggesztette a büntetőpert, és arról határoztak, hogy az Európai Parlament Elnökéhez fordulnak, hogy az EP döntsön a mentelmi jog felfüggesztéséről. Salist a magyar ügyészség két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja. A törvényszék közleményében részletezte, hogy az Európai Unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv szerint az EP tagjai mentességet élveznek mindenfajta őrizetbe vételre és bírósági eljárásra vonatkozó intézkedés alól az ülésszakok ideje alatt. A mentelmi jog felfüggesztésének kezdeményezésével kapcsolatban a törvényszék kifejtette, hogy a vádemelést követően a bíróság terjeszthet elő indítványt, és az indítvány benyújtásával egyidejűleg a büntetőeljárást fel kell függeszteni.