Az automata póráz veszélyei

Az automata póráz használata több kockázattal járhat, mint amennyi előnyt kínál a kutyatartóknak. Praktikusnak tűnhet a hossz szabályozhatósága miatt, de több problémát is okozhat.

Az automata pórázok már régóta elérhetőek a piacon, és sokan használják is őket. Azonban ezek az eszközök több kockázatot rejthetnek, mint amennyi előnyük van. Különösen aggasztó, hogy sérüléseket okozhatnak, mivel a póráz madzagját nem lehet visszahúzni, ha feszültség terheli. Ha a kutya futás közben hirtelen megáll, és a pórázt éppen zároljuk, az erőteljes visszarántás következtében a kutya torka megszorulhat, ami fájdalmat vagy akár légcső sérülést is okozhat.

Továbbá, a visszahúzható pórázoknál fennáll a belső mechanizmus elakadásának vagy meghibásodásának a veszélye is. Ha ez bekövetkezik, a kutya szabadon rohanhat el, és ha elegendő lendületet kap, akár el is szakíthatja a zsinórt, ami különösen veszélyes lehet forgalmas területeken.

A teljes cikkben további indokokat is találhatunk az automata póráz ellen, és alternatív megoldásokat is ajánlanak a kutyatartóknak.