Az EU elfogadta a természetvédelmi törvényt Magyarország ellenkezése ellenére

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa elfogadta a természet helyreállításáról szóló törvényt, amelyet a WWF Magyarország is megerősített. A törvény elfogadása jelentős lépés a természetvédelem területén, annak ellenére, hogy Magyarország és több más ország ellenkezett.

Az EU Környezetvédelmi Tanácsa június 17-én, hosszas viták után hagyta jóvá a Nature Restoration Law-t, amely a természet helyreállításáról szól. Ez a lépés döntő volt a törvény törvényerőre emelkedése szempontjából. A törvényt végül 20 ország támogatta, amelyek a tagállamok lakosságának több mint kétharmadát képviselik, miután az osztrák környezetvédelmi miniszter, Leonore Gewessler megváltoztatta az ország korábbi álláspontját, ezzel megmentve a jogszabályt.

A #RestoreNature koalíció, amelyet a WWF EU, a BirdLife Europe, a ClientEarth és az EEB alkot, a szavazást hatalmas győzelemnek tartja az európai természet és polgárok számára. A koalíció hangsúlyozza, hogy a tagállamoknak haladéktalanul meg kell kezdeniük a jogszabály végrehajtását, és szorosan együtt kell működniük az érintett felekkel.

Az EU-tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig a törvény által érintett élőhelyek legalább 30%-át helyreállítják, és 2050-re a cél az élőhelyek 90%-ának helyreállítása. A jogszabály előírja, hogy az élőhelyek állapota nem romolhat le újra.

A törvény elfogadása nem ment zökkenőmentesen, hiszen dezinformációs hadjáratok is kísérték, és a Környezetvédelmi Tanácsban az utolsó pillanatokban került sor az elfogadásra. Magyarország a jogszabály ellenzői közé sorakozott, de a törvény végül többséget kapott. A WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége is aktívan részt vett a törvény védelmében.

A jogszabály elfogadása különösen fontos, mivel lehetőséget biztosít Európának, hogy az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) bemutassa elkötelezettségét az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében.

Az EU polgárai is aktívan részt vettek a folyamatban, több mint egymillió aláírással és üzenettel támogatva az ügyet. Tudósok, vállalkozások, ifjúsági szervezetek és civil szervezetek is felszólították a döntéshozókat, hogy álljanak ki a törvény és az uniós zöld megállapodás mellett.