Az Apple megszünteti az Apple Pay Later szolgáltatását

Az Apple bejelentette, hogy megszünteti a népszerű Apple Pay Later hitelkibocsátást, és helyette a jövőben harmadik féltől származó részletfizetéses hiteleket fog kínálni az Apple Pay-en keresztül. A CNBC szerint ez a lépés a cég fintech funkcióinak és termékeinek átalakításának részét képezi.

A vállalat hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy leállítja a tavaly indított „buy-now-pay-later” (BNPL) programját, amely lehetővé tette a vásárlók számára, hogy azonnal megkapják a terméket, de annak árát később, részletekben fizessék ki. A BNPL jelenség kapcsán megoszlanak a vélemények: egyesek szerint ez forradalmasítja a vásárlói élményt, míg mások csupán az áruhitel egy újrafestett változatát látják benne. Magyarországon is terjedőben van ez a fizetési forma, ahol rövid idő alatt jelentősen megnőtt azon online kereskedelmi helyek száma, amelyek ezt a lehetőséget kínálják.

Az Apple közleménye szerint a jövőben nem adnak ki új Apple Pay Later hiteleket, amelyek révén a vásárlók online vásárolhattak termékeket és négy kamatmentes részletben fizethettek ki legfeljebb 1000 dolláros értékben. Az új stratégia értelmében a cég engedélyezi a részletfizetéses hitelek felvételét harmadik féltől származó cégeken keresztül, mint például az Affirm és a Citigroup.

Az év későbbi szakaszában az Apple Pay használatakor a felhasználók részletfizetési hiteleket vehetnek majd fel hitel- és betéti kártyákon keresztül. Azok, akik továbbra is részletfizetési lehetőséget szeretnének igénybe venni, más pénzügyi közvetítőkön keresztül tehetik ezt meg. A már nyitott hitelekkel rendelkező felhasználók továbbra is hozzáférhetnek az Apple Pay Later funkcióihoz, így kezelhetik és fizethetik meglévő hiteleiket.

Az Apple Pay Later szolgáltatás lehetővé tette a felhasználók számára, hogy az iPhone Wallet alkalmazáson belül igényeljenek hitelt, és a jóváhagyott felhasználóknak online fizetéskor megjelent egy "Pay Later" opció. Az Apple ebben a folyamatban több pénzügyi háttérmunkát is magára vállalt, mint például a hitelképesség-ellenőrzéseket és a hitelekkel kapcsolatos döntések meghozatalát, szemben más termékeivel, ahol ezeket a feladatokat pénzügyi partnereken keresztül intézik. Az Apple hiteleit egy százszázalékos tulajdonú leányvállalat bocsátotta ki.