Rendhagyó örökségfelosztás Ausztriában

Marlene Engelhorn, a 32 éves osztrák örökösnő, egy hétköznapi polgárokból álló csoportra bízta vagyonának sorsát, akik döntöttek arról, hogy mely civil szervezetek részesüljenek a milliókból.

Marlene Engelhorn, aki jelentős összeget örökölt családjától, úgy érezte, hogy nem érdemelte meg ezt a vagyonat, mivel nem ő, hanem elődei dolgoztak meg érte. Ezért döntött úgy, hogy egy "normális, hétköznapi" állampolgárokból álló csapatot kér fel, hogy javaslatokat tegyenek a vagyon felhasználására.

A csoport tagjai összeállították javaslataikat a BASF vegyipari óriáscég örökségének felhasználására. A Deutsche Welle beszámolója alapján Engelhorn fizetett is a csapatnak a terv kidolgozásáért, amelynek keretében 25 millió eurós vagyona jelentős részét jótékony célokra ajánlotta fel.

Engelhorn azt is szorgalmazza, hogy a gazdagok több adót fizessenek, és nagyobb mértékben járuljanak hozzá a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

A csoport döntése értelmében a vagyonból 77 civil szervezet részesül, köztük környezetvédelmi szervezetek, lakhatási problémákat kezelő szervezetek, egészségügyi és egyéb szociális projektek. A legnagyobb összeget, 1,6 millió eurót a Naturschutzbund Österreich környezetvédelmi csoport kapja, de a kedvezményezettek között szerepel az osztrák katolikus karitász és a Riporterek Határok Nélkül is.

A csoport vezetője, Alexandra Wang szerint a fő cél a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez való hozzájárulás volt.