Történelmi mélyponton az amerikai elnökjelöltek népszerűsége

A Pew Research Center legújabb kutatása szerint az amerikai választópolgárok évtizedek óta nem utálták ennyire mindkét elnökjelöltet, mint a 2024-es választás előtt.

A 2024-es amerikai elnökválasztásig még körülbelül öt hónap van hátra, és a választópolgárok negyede már most kedvezőtlenül vélekedik mindkét nagy párt jelöltjéről: a hivatalban lévő demokrata Joe Bidenről és a republikánus elődjéről, valamint lehetséges utódjáról, Donald Trumpról. Ez az arány a legmagasabb az 1988-as választások óta végzett hasonló felmérésekben, és majdnem kétszerese a négy évvel ezelőtti adatnak, amikor az amerikaiak 13 százaléka fejezett ki hasonló véleményt.

Biden népszerűségvesztése különösen szembetűnő: a 2020-as választások idején még 46 százalék volt a róla alkotott pozitív nézetek aránya, ami mostanra 37 százalékra csökkent. Trump népszerűségi mutatói viszont stabilak maradtak, jelenleg 39 százalékon áll, ami megfelel korábbi eredményeinek (2016-ban 37, míg 2020-ban 42 százalék).

Az amerikaiak több mint egyharmada (36%) vélekedik kedvezően Trumpról és kedvezőtlenül Bidenről, míg közel ugyanennyien (34%) értékelik pozitívan Bident, de negatívan Trumpot. A mindkét jelöltet elutasítók, azaz a 'double haters' aránya 1988 óta sosem volt még ilyen magas, legutóbb a 2016-os Hillary Clinton és Trump párharcakor mért 20 százalék volt a legmagasabb ebben a kategóriában. Azelőtt a legmagasabb érték 13 százalék volt.

Az elmúlt évtizedekben 1988 és 2012 között minden választáson legalább egy jelölt rendelkezett minimum 50 százalékos népszerűséggel, bár ez nem garantálta a győzelmet. Például 2004-ben mindkét jelöltnek legalább 50%-os volt a népszerűsége. Ebben az időszakban három jelölt érte el a 60 százalékos vagy afeletti pozitív megítélést: a demokrata Michael Dukakis 1988-ban, Bill Clinton 1996-ban és a republikánus George W. Bush 2000-ben.

Az amerikai közvélemény polarizációját jól mutatja, hogy a jelöltek népszerűségi mutatói az ellenoldal tagjai körében lényegesen negatívabbá váltak a néhány évtizeddel ezelőtti szinthez képest. Donald Trump hatása nem csak az amerikai politikában érzékelhető, hanem nemzetközi szinten is. Magyarország, amely 2023 július 1-től veszi át az Európai Unió soros elnökségét, Trump emblematikus választási szlogenjét, a "Make America Great Again" jelmondatot alakította át saját céljaira. A magyar elnökség szlogene "Make Europe Great Again" lett, amelyet Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter "Tegyük újra naggyá Európát!" formában is bemutatott. A magyar elnökség logója egy uniós címer és Rubik-kocka hibridje, amely a teljes Rubik-kocka 3x3x3=27 szegmensével szimbolizálja az Európai Unió tagállamainak számát.