A rágógumi lenyelése: veszélyes mítosz vagy valós kockázat?

Gyakran halljuk gyermekkorunkban a figyelmeztetést, hogy a lenyelt rágógumit hét évig emészti a szervezetünk, de vajon tényleg ennyire veszélyes lenyelni a rágógumit?

A Live Science utánajárt, hogy a rágógumi lenyelésével kapcsolatos régi mondásnak van-e valóságalapja. Kiderült, hogy a rágógumi emésztése nem tart hét évig, sőt, tulajdonképpen egyáltalán nem emészthető meg a szervezet által, mivel mesterséges anyagokból áll. Julia Zumpano, a Cleveland Clinic Ohio dietetikusa szerint a rágógumi a normális ételekhez hasonlóan 40 óra alatt halad át az emésztőrendszeren, és kerül a székletbe.

A rágógumi általában egyben marad az emésztés során, és hasonlóan a kukoricadarabokhoz, egyben is távozik a szervezetből. Dr. Nancy McGreal gasztroenterológus szerint a rágógumi lenyelése kis mennyiségben általában nem okoz komoly problémát, azonban nagyobb mennyiség fogyasztása hányást, székrekedést, hasi puffadást és fájdalmat, valamint a székletürítési szokások megváltozását eredményezheti. Ritkább esetekben akár bélelzáródást is okozhat.

A Pediatrics folyóirat 1998-as cikkében három esetet ismertettek, amikor gyerekeknél nyelőcső- vagy béltraktus-elzáródás történt rágógumi lenyelése következtében. A Respiratory Medicine Case Reports 2020-as jelentése szerint egy tinédzser felső légútjai napokig el voltak zárva egy lenyelt rágógumi miatt.

Fontos megemlíteni, hogy a cukormentes rágógumikban gyakran található szorbit túlzott fogyasztása emésztési problémákat, különösen hasmenést okozhat, mivel a szorbit vízvonzó hatása miatt folyadékot von be a belekbe.