Noam Chomsky elhunyt

A világ leghíresebb nyelvésze, Noam Chomsky 95 éves korában elhunyt. Egyaránt ismert volt tudományos és politikai tevékenységéről, a Jacobin és a New Statesman is nekrológokkal búcsúzik tőle.

Noam Chomsky, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora volt, aki a generatív nyelvtan elméletének megalkotójaként vált ismertté. Általános nyelvtudomány terén végzett munkásságával jelentősen hozzájárult a behaviorizmus hanyatlásához és a kognitív tudományok fejlődéséhez. Politikai állásfoglalásai révén vált széles körben ismertté, amelyekben gyakran bírálta az amerikai külpolitikát.

Chomsky a vietnámi háború idején kezdett el aktívan szerepet vállalni a politikai diskurzusban, és álláspontja miatt a CIA megfigyelése alá került. Anarchoszindikalista nézeteit a korai években hangoztatta, és bár baloldalinak vallotta magát, az elmúlt öt évtizedben egyaránt kritizálta az Amerikai Egyesült Államok jobb- és baloldali vezetéseit. A szerbiai bombázások, az iraki háború és az orosz-ukrán konfliktus kapcsán is ellentmondó álláspontot képviselt az amerikai vezető értelmiségiek többségéhez képest. Oroszország fellépését logikus okokkal magyarázta, és élete utolsó hónapjaiban Izrael Gázai övezettel szembeni politikáját is hevesen kritizálta.