A KF51-U tank új prototípusa: A magyar részvétellel fejlesztett harcjármű

A Rheinmetall német hadiipari vállalat bemutatta a Panther harckocsi-fejlesztési projekt legújabb prototípusát, a KF51-U-t, amelynek legfőbb újítása, hogy a tornyot a páncéltestből lehet irányítani.

Az Eurosatory 2024 hadiipari expón, Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvényén, a Rheinmetall leleplezte a KF51 Panther harckocsi-fejlesztési projektjét. Az eseményen a vállalat a Concept Uncrewed Turret (CUT) koncepcióját is bemutatta, amely egy legénység nélküli torony koncepciója a következő generációs harckocsik számára.

A fejlesztés újabb szakaszába lépve a Rheinmetall egy olyan prototípust készített, amelynek tornyát teljes egészében a páncéltestből lehet irányítani, ami valószínűleg a legénység létszámának csökkenését is eredményezi.

A KF51 harcjármű különösen érdekes, mivel a fejlesztésében magyar mérnökök is részt vesznek. Habár nem ismert, hogy az új demonstrátor összeállításában mennyire voltak érintettek a magyar szakemberek, a projekt egyértelműen hasonló irányba halad a KNDS MGCS harckocsiprojektjével, amelyből szintén bemutattak egy testből irányítható tornyú változatot.

A Rheinmetall nem csak a harckocsik terén mutatott be új fejlesztéseket, hanem az amerikai Lockheed Martinnal közösen a GMARS (Global Mobile Artillery Rocket System - globális önjáró rakétatüzérségi rendszer) rakéta-sorozatvetőt is, amely még a rettegett HIMARS-rendszernél is fejlettebb lehet. Az új fegyver rakétaindító konténerének alapjául a MARS és HIMARS rendszerek saját fegyverzete szolgál, bár a Rheinmetall szerint a GMARS a két amerikai tüzérségi eszköz által kilőhető rakéták mellett nem irányított 122 mm-es rakétákat és szárazföldről indított robotrepülőgépeket (cirkálórakétákat) is képes lesz kilőni. A szállító platform a Rheinmetall bejáratott 8x8-as páncélozott teherautója lesz, amely egy tankkal nagyjából 700 kilométert tud megtenni, a fegyverzet hatótávolsága pedig a konkrét lőszertől függően a 400 kilométert is meghaladhatja.

A Rheinmetall további innovatív megoldásokat is kínál, mint például a "Frankenstein" néven ismert légvédelmi harckocsit, amelyet Ukrajnában terveznek bevetni az orosz drón és rakétacsapások ellen. Ez a harckocsi a Leopard-1 alvázára épül, amelyet egy Skyranger légvédelmi rendszerrel szerelnek fel, és amely egy 35 mm-es automata ágyúval van ellátva. A Skyranger rendszer 360 fokos radarral rendelkezik, amely lehetővé teszi a közeledő fenyegetések pontos észlelését és követését.

A Rheinmetall hosszú távra tervez Ukrajnában, ahol új műhelyet nyitottak Nyugat-Ukrajnában, hogy a frontvonalakon javítsák a sérült német gyártmányú harckocsikat, csökkentve ezzel az állásidőt és gyorsabban újra bevethetővé téve azokat. Az ukrán hadsereg már közel száz Leopard-1 harckocsit kapott, és további támogatást kér az orosz dróntámadások elleni védekezéshez. A Rheinmetall vezetője, Björn Bernhard szerint még több Leopard-1 alapú "Frankenstein" harckocsi is készülhet a jövőben.