A Meta felfüggeszti az EU-s felhasználói adatok felhasználását mesterséges intelligencia képzésére

Az ír adatvédelmi hatóság kritikája nyomán a Meta ideiglenesen abbahagyja az uniós állampolgárok adatainak felhasználását mesterséges intelligencia képzésére.

A Meta korábban bejelentette, hogy a nyilvános Facebook- és Instagram-adatokat fel kívánja használni mesterséges intelligenciájának fejlesztésére, azonban a napokban úgy döntött, hogy az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség és az Egyesült Királyság területén felfüggeszti ezt a gyakorlatot. A döntés az ír adatvédelmi hivatal, a DPC kritikáját követi, amely üdvözölte a Meta lépését.

A Meta májusban tájékoztatta a felhasználókat arról, hogy hamarosan a mesterséges intelligenciára épülő funkciókat terjeszti ki a régióra, és alapértelmezetten mindenki adatát felhasználta volna, bár lehetőség volt tiltakozni ez ellen.

A DPC közleményében kiemelte, hogy a döntést megelőzően intenzív együttműködés folyt a szervezet és a Meta között, és ez a jövőben is így lesz. Az Egyesült Államokban a Meta továbbra is használja a felhasználók adatait mesterséges intelligencia képzésére, azonban Európában a GDPR akadályt jelenthet ebben a folyamatban, ami nem csak a Metának, hanem más techcégeknek is problémát okozhat.

A Meta a jogos érdek nevű jogalapra hivatkozva kezdte meg a felhasználói adatok mentén történő mesterséges intelligencia képzést, amely most bizonytalan időre szünetel. Hogy mikor és milyen formában folytatódhat a képzés, egyelőre ismeretlen, de a cég már keresi a megoldást. A Meta csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy felfüggeszteniük kellett a mesterséges intelligencia fejlesztését az EU-ban.