David Pressman és Szalay-Bobrovniczky Kristóf megbeszélése

Európai biztonsági kérdések, a közelgő NATO-csúcs és az ukrajnai háború kockázatai kerültek terítékre David Pressman amerikai nagykövet és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdai találkozóján.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Facebookon számolt be a David Pressman amerikai nagykövettel folytatott megbeszélésről. A tárgyalás során Európa biztonsági helyzetét, az ukrajnai háborút és a háború kockázatait is érintették. A honvédelmi miniszter kiemelte: „Magyarország a NATO elkötelezett és lojális szövetségese, ugyanakkor sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem ad a Szövetség ukrajnai fegyverszállításokat és kiképzést koordináló szerepvállalásához, de nem is blokkolja azt”.

A találkozón szóba került az idei NATO-csúcs is, amely Washingtonban kerül megrendezésre. Szalay-Bobrovniczky Kristóf továbbá tájékoztatta Pressmant a Magyar Kormány azon lépéséről, amely a pápai légibázison szolgáló amerikai katonákat érinti. A honvédelmi miniszter szerint hamarosan társadalmi egyeztetésre kerülhet az a jogszabálytervezet, amely lehetővé teszi, hogy a Magyarországon szolgálatot teljesítő amerikai katonák könnyített eljárásban kapjanak magyar rendszámot.

Az amerikai nagykövet korábban panaszkodott arra, hogy a magyar kormány már több mint három éve képtelen megoldani a rendszámtáblák kérdését, ami a védelmi együttműködési megállapodás megsértését jelentheti. Pressman szerint ez a helyzet arra kényszeríti a fiatal katonákat, hogy havonta több tízezer forintot fizessenek saját zsebből az ideiglenes regisztrációért. A találkozóról Pressman azt írta, hogy az Egyesült Államok üdvözli, hogy a magyar kormány foglalkozni fog az amerikai katonák gépjármű-regisztrációjának magyarországi kezelésével kapcsolatos, régóta fennálló aggályokkal.

A nem éppen idilli amerikai-magyar kapcsolatokra utalva Pressman felidézte a márciusi beszédét, amiben arról beszélt, hogy a viszony javítható, és nem kell, hogy rossz maradjon. Egyébként a magyar kormány kezdetben azt is társadalmi egyeztetésre fogta, hogy másfél évig nem volt hajlandó megszavazni a svéd NATO-csatlakozást.

Rogán Antal, a minisztériumoknak még 2021-ben kiadott utasításában jelezte, hogy politikai döntés született arról, hogy utasítsák el a rendszámkéréseket. Az amerikai katonáknak azóta is folyamatosan ideiglenes forgalmi engedélyt kell kérniük az autóikra, ami komoly többletköltséggel jár.

David Pressman a honvédelmi miniszterrel folytatott szerdai megbeszélését produktívnak értékelte, melynek során NATO-szövetségesekként vitatták meg „számos közös biztonsági érdeküket” a NATO 75. évfordulós washingtoni csúcstalálkozója előtt. A közlemény alapján e megvitatott témák között lehetett az amerikai gépjármű-regisztráció régóta húzódó ügye is.

A magyar kormány az utóbbi hónapokban egyre feszültebb viszonyba került a NATO vezetésével, amiért Orbánék szerint a NATO aktívan beavatkozna az orosz-ukrán háborúba. Június közepén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár járt Budapesten, akkor abban egyeztek meg, hogy Magyarország semmilyen módon nem fog segíteni Ukrajnának, de cserébe nem is blokkolja majd a NATO erőfeszítéseit.