Tesla Model Y eladások drasztikus csökkenése Európában, miközben a részvények emelkednek

A Tesla Model Y, amely tavaly még Európa és a globális piacokon is az élen járt, jelentős visszaesést szenvedett eladásaiban: 2024 májusában közel a felére csökkent a májusi értékesítési számokhoz képest, miközben a Tesla részvényei 3 százalékos emelkedést mutattak a Volkswagen és a Rivian közötti befektetési bejelentés hatására.

A Dataforce adatai szerint a Tesla Model Y eladásai 2024 májusában 49 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához képest, csupán 10 582 elektromos crossover talált gazdára, ami elegendő volt a 18. hely megszerzéséhez az európai eladási listán. Ez a jelentős csökkenés több tényezőnek tulajdonítható, többek között a villanyautók iránti csökkenő érdeklődésnek és a különböző prémiumok megszüntetésének.

Annak ellenére, hogy a Tesla Model Y eladásai jelentősen csökkentek, az elektromos autók piacán még mindig vezető pozíciót tölt be, megelőzve a legszorosabb versenytársát, a Volvo EX30-at, amelyből 2024 májusában 7986 darab kelt el.

A villanyautók piacának visszaesése mellett a Volkswagen ismét erősödő tendenciát mutat, májusban két modellje is az eladási listák élén végzett. A Volkswagen T-Roc lett a legkelendőbb autó, míg a Volkswagen Golf a második helyet szerezte meg. A 2024 első félévének számait tekintve a Dacia Sandero áll az élen.

A Volkswagen bejelentette, hogy akár 5 milliárd eurót is befektethet a Rivianba, ami jelentős hatással volt az elektromos autógyártók részvényeire. A Rivian árfolyama 37 százalékos pluszban van, míg más EV-gyártók, mint a Workhorse Group, Nikola, Nio és Xpeng részvényei is jelentős emelkedést mutattak. A befektetők reakciója a Volkswagen döntésére vegyes volt, de az amerikai tőzsdén jegyzett elektromos autós vállalatok részvényei pozitív irányba mozdultak el.