A NASA űrsétáját megszakították egy szkafander hibája miatt, míg a Boeing űrhajósai az űrben rekedtek

Szerencsére senki sem került veszélybe, amikor a NASA kénytelen volt megszakítani két asztronautájának űrsétáját egy szkafanderből történő vízszivárgás miatt, és a Boeing Starliner űrhajója is problémákkal küzd.

Hétfőn a NASA asztronautái, Tracy C. Dyson és Mike Barratt űrsétáját váratlanul félbe kellett hagyni, miután Dyson szkafanderének szerviz- és hűtőköldökegységéből víz kezdett szivárogni. Az eredetileg 6 és fél órásra tervezett űrséta mindössze 31 percig tartott, mivel a vízszivárgás miatt azonnal vissza kellett térniük a Nemzetközi Űrállomás (ISS) légzsilipjébe.

Az űrhajósok a Quest Airlock nevű modulban vették észre a problémát, amely a nyomáskiegyenlítés után nyílik meg az űrséta megkezdéséhez. A szivárgást követően az űrhajósoknak azonnal vissza kellett térniük, és a zsilip ajtaját ismét le kellett zárniuk.

A NASA jelentése szerint az űrsétát július 24-én, magyar idő szerint 15 óra 46 perckor kezdték, és a zsilip ajtaja 31 perc múlva már zárva volt. Az űrügynökség hangsúlyozta, hogy az asztronauták biztonságban voltak.

A szkafanderek cseréje régóta esedékes, hiszen az űrhajósok még mindig azokat az űrruhákat használják, amelyeket 40 évvel ezelőtt gyártottak. 2022 márciusában a NASA már egyszer felfüggesztette az űrsétákat, amikor Matthias Maurer sisakjában víz gyűlt össze egy hétórás űrséta során. Bár a küldetés sikeres volt, a hiba fényt derített a szkafanderek potenciálisan életveszélyes problémáira.

A NASA tervei szerint a jövőben lecseréli az űrruhákat, és már bemutatták az új verziót, míg a SpaceX is dolgozik egy saját változaton.

Ezzel párhuzamosan a Boeing Starliner űrhajója, fedélzetén két amerikai űrhajóssal, Sunita Williams-szel és Barry Wilmore-ral az űrben rekedt. A tervezetten nyolcnapos küldetés helyett az űrhajósok már egy hónapot töltöttek az ISS-hez rögzített űrkapszulában, miközben a mérnökök a Starlinerrel kapcsolatos problémákat orvosolják.

Egyelőre nem világos, hogy az űrhajósok mikor térhetnek vissza a Földre. A Boeing szóvivője elmondta, hogy jelenleg nincs pontos dátumuk a visszatérésre, és az űrséták után elemzik majd a lehetőségeket, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a legénységet nem sürgeti az idő, mivel biztosított az ellátásuk.

A Starliner június 5-én indult az űrbe a floridai Cape Canaveral űrállomásról, két korábbi, május 6-i és június 1-jei sikertelen start után. A Nasa–Boeing misszió már késésben volt, 1,5 milliárd dollárral meghaladták a költségvetést, valamint már jóval a hivatalos indítás előtt problémák merültek fel, többek között a reakcióvezérlő hajtóművekkel és héliumszivárgással.

A Boeing szóvivője megjegyezte, hogy a héliumszivárgás és a legtöbb hajtóműprobléma megoldódott, és nem jelent gondot a visszatérő küldetés szempontjából. A korábban leállt öt hajtóműből négy most már normálisan működik, ami azt jelenti, hogy a 27 hajtóműből jelenleg csak egy van kikapcsolva, és ez nem jelent problémát a visszatérő küldetés szempontjából.

A NASA és a Boeing illetékesei kitartanak amellett, hogy az űrhajósok nem rekedtek az űrben, és a technikai nehézségek nem veszélyeztetik a küldetést. Az űrhajó készen áll a dokkolás megszüntetésére és a Földre való visszatérésre, ha vészhelyzet van, vagy gyors távozásra van szükség.