Könnyekkel tölthető, rendkívül vékony akkumulátor a kontaktlencsékhez

Szinte hihetetlenül vékony, mindössze 0,2 milliméter vastagságú akkumulátort fejlesztettek ki, amelyet könnyekkel is lehet tölteni, és kontaktlencsékbe szánják.

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem docense, Seok Woo Lee a Mission: Impossible negyedik részéből merített ihletet egy okos kontaktlencse megalkotásához. A fejlesztés során számos kihívással kellett szembenézniük, különösen nehéz feladat volt egy mindössze 0,5 milliméter vastagságú lencsébe akkumulátort integrálni. Az akkumulátornak vékony, rugalmas és biztonságosnak kellett lennie.

Lee és munkatársai végül létrehoztak egy 0,2 milliméter vastag telepet, amely egy emberi hajszál vastagságának kétszerese. Az akkumulátort egy biokompatibilis sóoldattal lehet tölteni, amely nem károsítja az élő szöveteket.

A telep töltésére több módszer is létezik. Hagyományos vezetékes módszer mellett kémiai úton is tölthető, mivel a telepet glükózzal vonták be. Ha sóoldatba mártják, a glükózréteg reakcióba lép a nátrium- és klorid-ionokkal, így kezdődik meg a töltési folyamat. Nyolc órás kémiai töltés után a telep 80 százalékos töltöttséget érhet el, ami elegendő néhány órás használathoz.

Egy rendkívül érdekes töltési módszer is létezik: mivel a könny glükózt tartalmaz, ezáltal képes tölteni az akkumulátort. Tehát ha valaki sír, azzal az okos kontaktlencséjének akkumulátorát is töltheti.

A telep kapacitása és feszültsége jelenleg még alacsony, csupán 0,3–0,6 voltot képes előállítani, szemben egy normál ceruzaelem 1,5 voltjával. Ez kevés az adattároláshoz vagy az internetkapcsolathoz, de a kutatók már dolgoznak a továbbfejlesztésen.

A kutatók szerint a lencse képes lehet a viselő vércukorszintjének folyamatos monitorozására is. Az még nem ismert, hogy mikor kerülhet a piacra az eszköz.