Új vezérigazgató a Budapest Airport élén

2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport vezérigazgatói posztját, aki jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a repülőtér-üzemeltetés területén.

Francois Berisot több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, és az elmúlt öt évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatójaként dolgozott. Berisot magasan képzett szakember, aki az üzemeltetésirányítás, a kereskedelmi és piacfejlesztés, az infrastruktúra-felújítás és bővítés, a stratégiai tervezés, valamint a pénzügyek és a kivitelezés területein szerzett tapasztalatokat.

A Budapest Airport új vezetője korábban a TAV Construction ügyvezető igazgatóhelyettese és pénzügyi igazgatója volt Törökországban, ahol nagy repülőtéri projektek felügyeletéért felelt, beleértve a köz- és magánszféra partnerségeket, repülőtér-felvásárlásokat és privatizációkat. Berisot pályafutása során több operatív pozíciót is betöltött, többek között az ammáni Queen Alia Nemzetközi Repülőtér forgalmi igazgatójaként is tevékenykedett.

A vezérigazgatói székben Kam Jandut követi, aki 2009-ben csatlakozott a Budapest Airport csapatához, és többek között légiközlekedési igazgatóként, valamint kereskedelmi vezérigazgató-helyettesként is szolgálta a vállalatot.

A Budapest Airport Zrt. újra magyar kézre került, a kormány történelmi tranzakciót bonyolított le a visszavásárlással. A vételár 3,1 milliárd euró volt, és a hitelezői konzorciummal történt megállapodással a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitelt meghosszabbították. Vételárarányosan a magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben a Corvinus Nemzetközi Befektetés Zrt.-n keresztül, míg a francia társbefektető VINCI 20 százalékot birtokol.

A bejelentéssel egy időben a Budapest Airport teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága lemondott, és új testületek alakultak. Az igazgatóság új tagjai között szerepel Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Guller Zoltán, a Magyar Turizmus Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke, valamint a Corvinus delegáltjai: Lóga Máté, Antal Ferenc, és Emmanuel Robert Menanteau, aki a VINCI Airports részéről került be az igazgatóságba. A felügyelőbizottságba a franciák delegáltja Rémi Guy Ferdinand Maumon-Falcon de Longevialle, valamint az állam képviselői Torzsa Andrea, Túri Anikó és Szabó-Szombati Tibor kerültek. Az igazgatóság új tagjai között említést érdemelnek a NER-hez köthető személyek, mint például Parragh László, aki Orbán Viktort egy 3500 forintos kínai okosórával lepte meg, és Guller Zoltán, aki a kávéházi cigányzene megőrzésére egymilliárd forintot szánt, budapesti influenszertripet szervezett, és a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójaként a kormányzati érdekeltségeket is népszerűsítette.