Önvezető taxik érkeznek Zágráb utcáira

A horvát Rimac Group alapítója által létrehozott Project 3 Mobility startup bemutatta az önvezető robottaxit, amelyet Jules Verne francia íróról neveztek el, és 2026-ban tervezik forgalomba hozni Zágrábban.

A Project 3 Mobility (P3) célja, hogy teljesen autonóm, kétüléses elektromos járművekkel városi robotaxi szolgáltatást nyújtson. Az új szolgáltatás egy fogyasztóknak szánt alkalmazással, valamint töltő-, tisztító- és karbantartó pontokkal fog bővülni, elsőként a horvát fővárosban. Mate Rimac, a Porsche AG résztulajdonában lévő Rimac Group vezérigazgatója szerint egy luxusautó élményét kívánják nyújtani egy kompakt autóban. A Verne mérete kisebb, de nagyobb biztonságot és kényelmet ígér, mint egy luxusautó.

A P3 300 alkalmazottja öt éven át dolgozott az autó kifejlesztésén, az izraeli Mobileye Global önvezető szoftverének felhasználásával. Zágráb mellett további tíz városban tervezik a Verne-taxik bevezetését, és további húsz várossal folynak tárgyalások a szolgáltatás elindításáról.

A járműveket gyártó üzem Zágráb külvárosában fog felépülni, amint azt Tomislav Tomasevic, Zágráb polgármestere bejelentette. A P3 tavaly februárban zárt le egy jelentős finanszírozási kört, amely során mintegy 100 millió eurót gyűjtöttek össze magánbefektetőktől, köztük a TASARU Mobility Investments-től, a szaúd-arábiai állami befektetési alap egyik egységétől, a dél-koreai Kia autógyártótól, valamint a Rimac csoporttól. Emellett a projekt 180 millió eurós EU-támogatást is elnyert.