Császári esküvők és vidéki kastélyok varázsa

A Habsburg-ház hatalmi politikájának alapját a jól megkötött házasságok és az így kialakuló kapcsolatok jelentették, ahol a szerelem nem játszott szerepet. E témát járja körül a Schloss Hof kastélyban megrendezett Császári esküvők című kiállítás, amely 2024. november 9-ig látogatható.

A vidéki kastélyok gyakran izgalmasabbak, mint a pompás paloták, mivel itt az uralkodócsaládok tagjai kötetlenebb életet élhettek, és a falak között rejtélyes történeteket őriznek. Schloss Hof, Ausztria legnagyobb vidéki kastélyegyüttese, Savoyai Jenő herceg egykori vadászkastélya, később Mária Terézia rezidenciája volt, és ma is lenyűgöző látványt nyújt a látogatóknak.

A kastély gyerekekkel is ideális kirándulóhely, ahol a védett ürgék, fehér szamarak és ritka négyszarvú kecskék is találkozhatnak a látogatókkal. A kastély termei eredeti berendezéssel és évente változó különleges kiállításokkal várják az érdeklődőket. Az idei év kiemelkedő eseménye a Császári esküvők című időszaki kiállítás, amely a Habsburg-ház esküvőinek különböző aspektusait mutatja be.

A Habsburgok házasságpolitikáját jól jellemzi a "Bella gerant alii, tu felix Austria nube" mondás, amely szerint a házasságok nem csupán két ember, hanem két dinasztia szövetségét jelentették. A kiállításon keresztül betekintést nyerhetünk azokba a sorsokba, amelyek a bonyolult ünnepségek mögött húzódtak, és megtudhatjuk, hogy a közel két évszázad alatt kötött 110 házasságból csak 42 érte meg a 25. évfordulót.

A kastélyban magyar nyelvű tárlatvezetéssel is megismerhetjük a császári esküvők részleteit, beleértve az álompárok történetét, az ideális menyasszony és vőlegény jellemzőit, valamint a hatalmat és méltóságot szolgáló esküvői szertartásokat.

A kastély látogatása után érdemes a kerteket és a majorságot is felfedezni, ahol gazdag állatvilág, élményösvények és kalandjátszótér várja a családokat. A belépőjeggyel a közeli Niederweiden vadászkastély is megtekinthető, ahol az időszaki kiállítás másik része, az "Egy ok az ünneplésre" című tárlat található.

A Schloss Hof több mint 70 hektáros területén a felújított barokk kastély és a hozzá tartozó birtok, valamint a teraszos barokk kert egy történelmi díszletet idéz elő. A birtokot Savoyai Jenő herceg vásárolta meg 1725-ben, és Johann Lukas von Hildebrandt tervei alapján alakították ki. A Habsburg császári család Mária Terézia és Lotaringiai Ferenc István idejében kedvelte a helyet, de a Monarchia felbomlása után a birtok állami tulajdonba került, és különböző katonai funkciókat töltött be. Az átfogó felújítási munkálatok 2001-ben kezdődtek, és ma a Schönbrunn Group társaság üzemelteti a birtokot.

A látogatást kocsikázással is megkoronázhatjuk, így visszarepülhetünk az időben, és Mária Terézia korában érezhetjük magunkat.