A Gorilla Glass: Az okostelefonok páncélüvege

A Gorilla Glass története a 2000-es évek közepéig nyúlik vissza, és az iPhone-nal bemutatkozó első borítóüvegtől a mai zászlóshajó-telefonokat védő, szinte törhetetlen Gorilla Armorig hosszú volt az út.

A Gorilla Glass egy edzett üveg márka, amelyet a Corning nevű vállalat fejlesztett ki a hasonló nevű kisvárosban, nem messze New Yorktól. A Corning nem csak az okostelefonokra vagy okosórákra gyárt üveget, hanem egy sor más iparág számára is, de ezeket a termékeket nem Gorilla Glass márkanév alatt forgalmazzák. A NextPit áttekintése szerint a Gorilla Glass az évek során jelentősen fejlődött, és ma már a legújabb zászlóshajó-telefonokat is képes megvédeni a mindennapi használat során érkező ütődésektől és karcolásoktól.

A Corning vállalat, amely a Gorilla Glass-t gyártja, nem messze található New Yorktól, ahol Lydia Lunch, a no wave zenei stílus ikonikus alakja is megfordult. Lydia, aki nem csak zenészként, hanem költőként és vizuális művészként is alkotott, 2024. június 20-án lép fel az A38 hajón, ahol a magyar közönség ismét élvezheti egyedi, határokat feszegető előadásmódját. Az énekesnő a punk attitűdöt magában hordozza, bár zeneileg távol áll tőle a műfaj. Lydia Lunch a no wave mozgalom egyik meghatározó alakjaként azzal a céllal alkot, hogy felemelje és megerősítse azokat az embereket, akik pszichológiailag, szexuálisan, politikailag máshogy viszonyulnak a világhoz.

A Gorilla Glass és Lydia Lunch is azt példázzák, hogy a folyamatos fejlődés és a határok feszegetése milyen fontos lehet egy márka vagy egy művész életében. Mindkettőjük története New York államban gyökerezik, és mindkettőjük hatása a mai napig tartó innovációt és eredetiséget képvisel a maga területén. Az A38 hajón megrendezésre kerülő koncert ígéretes alkalom lehet a zenei és művészeti határok további feszegetésére.

Egy másik művész, Rost Andrea, aki a Reggeliben beszélt új projektjéről és jövőbeli terveiről, szintén tapasztalhatja a határok feszegetésének következményeit. Az operaénekesnő, aki első rendezéseként a Varázsfuvolát állítja színpadra az Eötvös10 Művelődési Házban, elmondta, hogy a közeljövőben külföldön lesznek kurzusai és fellépései. Rost Andrea politikai szerepvállalása miatt érezhetően kevesebb hazai felkérést kap, ami miatt "kicsit most a határon túlra kényszerül". Az énekesnő Magyar Péter tüntetésén való részvételével kapcsolatban elmondta, hogy bár vacillált, végül úgy érezte, nincs mit veszítenie, és a művészetnek minden felett kellene állnia. Rost Andrea szerint Magyarország jelenlegi polarizáltsága nem előnyös, és a nemzetnek egységet kellene formálnia. Az énekesnő kiállása után tapasztalt reakciókról úgy nyilatkozott, hogy "Nem szól a telefon, ennyi", de hozzátette, hogy ez egy pillanatnyi helyzet, ami változni fog.

A művészet és a kézművesség határainak feszegetése nem új keletű. A középkori művészet egyik legmeglepőbb alkotása egy olyan munka, amelyet jelenleg a New York-i Met Cloisters gyűjteményében tekinthetünk meg. Valamikor 1480-1500 között a mai Németország területén készült, és három majmot ábrázol, akik egy kecskelábú asztalt raknak össze. A képen látható majmok egy sárga ülőhely összerakásán már túl vannak, amikor megörökítették őket. A névtelen alkotó műve nem a csúfolódásról, hanem inkább a céh reklámjáról szólhat, ahol az akkor is intelligensnek tartott majmokkal dicsérik meg az asztalosok munkáját. Más kutatók szerint azonban lehet, hogy egy szatirikus történetet látunk, ahol a munkára képtelen majmokat asztalosként ábrázolják, hasonlatosan ahhoz, ahogy a korszakban analfabétákat könyvtárosként szoktak bemutatni. A pontos magyarázat talán sosem derül ki.

New York városa nem csak a Gorilla Glass és Lydia Lunch történetében játszik fontos szerepet, hanem a világhírű énekesnő, Céline Dion életében is. Dion, aki hosszú idő után először jelent meg nagyobb nyilvános eseményen, a I am: Celine Dion című dokumentumfilmjének New York-i premierjén vett részt fiával, René-Charles Angelillel. Az énekesnő, aki stiff-person-szindrómával küzd, a napokban beszélt arról, hogy már tervezi a visszatérését. Dionnak ez volt az első nagyobb nyilvános szereplése 2020 eleje óta, amikor is meglepetésszerűen jelent meg az idei Grammy-gálán, de akkor a vörös szőnyeget kihagyta.