Ukrán katonák foglaltak el egy orosz "teknőstankot"

Az ukrán erők kezére került az oroszok egyik legújabb harctéri fejlesztésének számító "teknőstank", és a jármű személyzetét is sikerült elfogniuk.

Az orosz hadsereg a harctéri innovációk terén az elmúlt hónapokban több meglepő újítással is előállt, köztük a "teknőstankok" különböző változataival. Ezek a harcjárművek egy külső, improvizált szerkezettel lettek ellátva, amely valószínűleg további páncélzatként funkcionált a harcmezőn. A szerkezet pontos célja kapcsán csak találgatások vannak, egyes vélemények szerint a drónok elleni védekezésre szolgálhatott, míg mások szerint a jármű tetején utazó katonákat védi a "vaskupola" jellegű magasítás.

A "teknőstankok" megjelenése után az oroszok úgy döntöttek, hogy ellenére a szerkezet esztétikai hiányosságainak, hasznosnak találták a járművek ilyen módú felszerelését. Az első ilyen típusú harcjármű felbukkanása óta egyre több hasonló példányt lehetett látni az ukrajnai frontvonalon. A szerkezet azonban több negatív tulajdonsággal is rendelkezik: növeli a jármű súlyát, rontja a mozgékonyságát, és a magas felépítmény miatt könnyebben észrevehetővé és így könnyebb célponttá válik.

A "teknőstankok" használata eddig kizárólag az orosz félre volt jellemző, az ukránok nem alkalmaztak hasonlóan átalakított harcjárműveket. Azonban a Donyeck régióban történt események nyomán az ukránok megszerezték az első ilyen példányt, és a hozzá tartozó személyzetet is elfogták. A közösségi médiában megosztott képeken jól látható, hogy a szerkezet mennyire megnövelte a harckocsi magasságát.