Smart #5: Az első fotók az új elektromos SUV-ról

A kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium által közzétett képek alapján a Smart #5 kompakt SUV modern EV technológiával és stílusos megjelenéssel érkezik, de az Európai Bizottság tervezett büntetővámjai jelentősen megemelhetik az árát.

A Smart márka legújabb modelljének, a Smart #5-nek a fotóit a kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium szivárogtatta ki. A 2024 második felére tervezett világpremier előtt már láthatjuk a jármű első hivatalos képeit és műszaki adatait.

A Smart #1-nél jelentősen nagyobb méretű, 4,55 méter hosszúságú SUV a Mercedes és a Geely együttműködésének eredményeként jött létre. Az 800 voltos nagyfeszültségű rendszerrel felszerelt jármű többféle teljesítményváltozatban lesz elérhető, köztük egy körülbelül 272 lóerős alapmodell és egy 400 lóerő feletti erősebb változat formájában. Azonban az Európai Bizottság által fontolgatott büntetővámok, amelyek akár 38,1%-os mértékűek is lehetnek, jelentős áremelkedést eredményezhetnek a Smart #5 és más Kínában gyártott elektromos autók esetében az EU-ban.

A közzétett képeken egy letisztult vonalvezetésű, dinamikus megjelenésű SUV-t láthatunk, amely a Smart Concept #5 dizájnját követi. A kompakt SUV stílusos megoldásai és markáns formái modern és tetszetős külsőt kölcsönöznek neki.

A Smart #5-öt már tesztelik Kínában, a Hangcsou-öböl utcáin. Habár az európai piaci bevezetés pontos dátumát még nem jelentették be, és az árát sem tudjuk, a modell világpremierjére a következő év második felében kerül sor. A német autógyártókat is érintő kínai büntetővámok miatt azonban még nem világos, hogy a Smart esetében milyen magas lesz a mértéke az extra költségnek, amely a Mercedes és a Geely fele-fele arányban történő tulajdonlása miatt is releváns kérdés.