Okostelefonok új képessége: átlátás szilárd felületeken

Az okostelefonok hamarosan olyan különleges képességgel bővülhetnek, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy átlássanak szilárd felületeken, mint például falakon vagy csomagolásokon.

A Texas Egyetem kutatói által fejlesztett prototípus chip segítségével az okostelefonok képesek lehetnek átlátni a poron, a sűrű ködön és a levegőben lévő részecskéken keresztül, amelyeken a fény általában nem hatol át. A technológia, amely már 15 éve fejlesztés alatt áll, 200 GHz-től 400 GHz-ig terjedő jeleket használ, és ellentétben a hagyományos röntgenezéssel, ez a módszer veszélytelen.

A kutatók már sikeresen átnéztek egy kartonlapon is, azonban a technológia még gyerekcipőben jár, és számos problémát kell még megoldani. Jelenleg például órákba telik egy olyan kép elkészítése, amely átnéz egy objektumon, a képalkotás lassúsága pedig a nagy számú érintett pixel miatt van. A CBS szerint a vezető kutatómérnök úgy véli, megfelelő finanszírozás mellett a technológia képes lenne azonnali képeket biztosítani, és néhány éven belül elérhetővé válhat az okostelefonok számára.

A jövőben az ilyen chipekkel felszerelt okostelefonok képesek lesznek belenézni a borítékokba és csomagokba, ami új lehetőségeket nyithat meg például a kórházak számára a betegek hidratáltsági szintjének ellenőrzésére. A magánélet védelme érdekében azonban a technológia jelenlegi állása szerint az átlátásra kijelölt objektumoknak legfeljebb néhány centiméterre kell lenniük az eszköztől, így megakadályozva például, hogy illetéktelenek távolról belenézzenek mások táskájába vagy bőröndjébe.