Két 21 éves német futballcsillag a magyar válogatott ellen

A német válogatott két fiatal tehetségére, Florian Wirtzre és Jamal Musialára kell különösen odafigyelnie a magyar válogatottnak, hiszen mindketten gólt szereztek az Európa-bajnokság nyitómeccsén.

A német válogatott 5–1-re győzött Skócia ellen az Európa-bajnokság nyitómeccsén, ahol Florian Wirtz és Jamal Musiala voltak a gólszerzők. Ez volt az első alkalom, hogy a német csapatban két 21 éves vagy annál fiatalabb játékos ugyanazon a meccsen szerzett gólt egy Európa-bajnokságon. Wirtz, aki a Leverkusennel Bundesliga-aranyérmes lett, 21 éves és 42 napos, míg a Bayern Münchenben játszó Musiala 21 éves és 109 napos korával már harmincszoros válogatott.

A német válogatott kapitánya, Julian Nagelsmann, Wirtzben és Musialában látja a csapat hosszú távú sikerének kulcsát. Az AS spanyol szaklap és a német Bild is kiemelten foglalkozik a két tehetséggel, utóbbi "Wusiala" becenevet is adott nekik, ráadásul a két játékos jó barátságban is áll egymással.

Wirtz kilenc testvérrel büszkélkedhet, és gyermekkorában a zongora lábának eltalálásával gyakorolt. Apja volt az első edzője, és bár a kézilabdát is kipróbálta, a futball mellett döntött. A család sportos háttere miatt 2016-ig nem is volt otthonukban tévé. Wirtz évente 7,5 millió eurót keres, és menedzser helyett a családja intézi pénzügyeit és szerződéseit.

Musiala évi 9 millió eurót keres, és Nigériában jegyzett focista apja mellett lengyel felmenőkkel rendelkező anyja révén került Angliába. A Chelsea-ben folytatta pályafutását, miután a klub megfigyelői felfigyeltek rá. Az angol korosztályos válogatottban is játszott, ahol Jude Bellinghammel együtt pingpongozott. A brexit hatására a család visszatért Németországba, ahol a Bayern München adta a legvonzóbb ajánlatot. Musiala 2020 februárjában került a Bayern első csapatához, és részese volt a Bajnokok Ligáját megnyerő keretnek, bár a döntőben nem lépett pályára. Az előző Európa-bajnokságon már szerepelt a magyar válogatott ellen.

Wirtz Marko Marint tekintette példaképének, és gyakran említette a focizást kedvenc hobbijaként. Ha egy napra valaki más bőrébe bújhatna, Conor McGregor MMA-harcost választaná.

Musiala gyermekkorában a kosárlabda bálványai, Michael Jordan és Kobe Bryant voltak a példaképei. Őt tartják a német válogatott legjobb Playstation-játékosának, és a kosárlabdában is tehetséges. A harcművészetek iránti szeretete a hapkidóban is megmutatkozik, amit a sérülések elkerülésére használ. A Nike reklámarca, és a szezon után Görögországban, Mikonoszon készült fel az Európa-bajnokságra.