Brazil legfelsőbb bíróság: nem bűncselekmény a marihuánafogyasztás

A brazil legfelsőbb bíróság döntése értelmében nem minősül bűncselekménynek a kis mennyiségű kannabisz személyes használatra történő birtoklása és fogyasztása, hanem csak közigazgatási szabálysértésnek, büntetőjogi következmények nélkül.

A keddi határozat szerint a marihuánafogyasztás továbbra is illegális szernek minősül, de ha valakit rajtakapnak, nincs büntetőjogi következménye. A birtokolható kábítószer még nem bűncselekménynek minősülő maximális mennyiségéről és az új szabályok hatályba lépésének időpontjáról később döntenek, azonban a kábítószer árusítása továbbra is illegális marad Brazíliában.

Luís Roberto Barroso, a legfelsőbb bíróság elnöke kifejtette, hogy a kannabisz továbbra is illegális szernek minősül, és nyilvános fogyasztása tilos. A bírák célja az volt, hogy hatékonyabb módszert találjanak a drogkereskedelem ellen, mivel a korábbi intézkedések nem hozták meg a várt eredményeket.

A 2006-ban elfogadott drogtörvény értelmében a kis mennyiségű kábítószer birtoklásával tetten értek alternatív büntetésekkel, például közmunkával sújthatók, de a jogszabály nem határozott meg konkrét mennyiséget, ami nehézségeket okozott a hatóságoknak és a bíróságoknak a személyes használat és a kereskedelem megkülönböztetésében.

A legfelsőbb bíróság döntését régóta szorgalmazták, mivel a kannabisz dekriminalizálása jelentős csökkenést eredményezhet a túlzsúfolt börtönök fogvatartottainak számában. A kritikusok szerint a jelenlegi jogszabályok alapján gyakran ítélik el a kis mennyiségű kábítószer birtoklása miatt őrizetbe vett fogyasztókat, akik a börtönökben kénytelenek csatlakozni a bűnbandákhoz.

Brazília, ahol a világon az Egyesült Államok és Kína után a legtöbb elítéltet tartják fogva, sokan kerültek börtönbe csekély mennyiségű kábítószer birtoklása miatt. A legfelsőbb bíróság döntése azonban még nem eredményez új jogszabályokat, mivel a törvényhozás szintjén a döntési folyamat még nem ért véget. Ha a szenátusi bizottságok elfogadják az áprilisban előterjesztett alkotmánymódosítási javaslatot, amely szerint bármilyen mennyiségű tiltott anyag birtoklása bűncselekménynek minősülne, akkor az új jogszabály elsőbbséget élvezne a legfelsőbb bíróság döntésével szemben.

A drogtörvény szigorítására irányuló módosítási javaslatok tovább bonyolíthatják a kannabisz birtoklása és fogyasztása körüli jogi helyzetet. Rodrigo Pacheco, a brazil felsőház elnöke szerint nem a legfelsőbb bíróság dolga, hogy döntést hozzon az ügyben. Brazília az egyik utolsó ország Dél-Amerikában, ahol nem legalizálták a marihuánát személyes használatra, de 2019-ben egészségügyi felhasználásra már itt is engedélyezték.