Új frakció alakulhat az Európai Parlamentben

A Mi Hazánk Mozgalom több európai ország pártjaival együttműködve új, Szuverenisták néven ismert frakciót hozhat létre az Európai Parlamentben, amely a jelenlegi szabályok szerint legalább 23 képviselőt igényel a létrehozáshoz.

A tervek szerint a Szuverenisták frakciója hét országból származó képviselőket fog magában foglalni, és a Mi Hazánk mellett német, román, spanyol, görög, lengyel és szlovák pártok is részt vehetnek az új formációban. Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense szerint a kezdeményezés megfelel az Európai Parlament által előírt követelményeknek.

A szakértő hozzátette, hogy a frakció létrejöttével 32-35 képviselőről lehet szó, amennyiben a bolgár Újjáéledés párt is csatlakozik az Identitás és Demokrácia frakciót elhagyva. Kalas Vivien kiemelte, hogy a potenciális tagpártok radikálisnak vagy szélsőjobboldalinak tekinthetők, bár ez a meghatározás tudományosan nem pontos, mivel eltérő nézeteket vallanak az Európai Unió jövőjéről és politikáiról.

A Fidesz és a KDNP is frakciókeresésben van, de Kalas Vivien szerint kevésbé valószínű, hogy a Szuverenistákhoz csatlakoznának. Ennek oka, hogy a kormánypártok számára hátrányos lenne, ha a Mi Hazánkkal egy frakcióban ülnének, illetve az érdekérvényesítés szempontjából is előnyösebb egy nagyobb frakció tagjának lenni. A Szuverenisták a legkisebb létszámú frakció lehetnek az Európai Parlamentben, ami korlátozhatja a jogalkotás során való együttműködést.

Azonban a legfrissebb hírek szerint a német AfD, amely a Mi Hazánkkal közösen tervezte a Szuverenisták frakció létrehozását, visszalépett a kezdeményezéstől. Az AfD, amelyet orosz és kínai botrányok is érintettek, és egy vezetőjük SS-t érintő kijelentése miatt kizártak az Identitás és Demokrácia frakcióból, úgy döntött, hogy nem folytatja az új frakció szervezését. Az Euractiv értesülései szerint a német szélsőségesek vezetői a kampány során Magyarországon is jártak, de az osztrák Die Presse szerint túl nagynak tartották a kis pártokkal, például a holokauszt relativizálásával kapcsolatos kockázatokat.

Ha az AfD által tervezett frakció nem jön létre, akkor a Mi Hazánk listájáról EP-mandátumot szerzett Borvendég Zsuzsanna független képviselő lesz, hasonlóan a Fidesz tizenegy politikusához, akik szintén frakció nélkül maradtak. Az Európai Néppárttal már rég megromlott a viszonyuk, az Identitás és Demokrácia pedig nem kért a Fideszből, amit a Fidesz úgy kommunikált, hogy be sem akartak ülni oda.