Louis Vuitton visszavonta a román népviselet mintájára készült ingjét

A Louis Vuitton divatház nyilvánosan bocsánatot kért Romániától, miután visszavonásra kényszerült egy inget az idei nyári kollekciójából, amely nagy közfelháborodást váltott ki a Szeben-Hegyalja régió női népviseletének hasonlósága miatt.

A Transtelex helyi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a romániai botrány a kulturális miniszter beavatkozását is maga után vonta, és a La Blouse Roumaine nevű civil szervezet követelte az ingek piacról való eltávolítását, vagy a forrás megjelölését. Az ing darabonként 5000 euróba, azaz körülbelül 1,98 millió forintba került, és a tervezett 60 darabból 40-et már értékesítettek, a maradékot pedig a Louis Vuitton visszavonta a forgalomból. A divatház képviselői a román állam bocsánatkérését követően Románia franciaországi nagykövetével egyeztetve döntöttek az ing visszavonása mellett, hangsúlyozva, hogy nem szándékos hibáról volt szó.

A konfliktus megoldása érdekében a Louis Vuitton és a román kulturális minisztérium együttműködésben rendezvénysorozatot tervez, amelynek célja a román kézművesség és a vitatott ruhadarab népszerűsítése. Raluca Turcan román kulturális miniszter szerint fontos, hogy a hibából lehetőséget teremtsenek, és Románia egy ilyen jelentős márkával karöltve népszerűsíthesse a kézművességet. A La Blouse Roumaine civil szervezet korábbi követelése, hogy a Vuitton jelölje meg az inspiráció forrását vagy távolítsa el az inget a kollekcióból, így teljesült, ami egyfajta beismeréssel is egyenértékű.