Ingyenes hűsölési lehetőségek Magyarországon: a szabadstrandok listája

A nyári kikapcsolódás nem feltétlenül kötődik magas költségekhez, hiszen Magyarország számos pontján találhatók ingyenesen látogatható szabadstrandok. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb helyeket, ahol a belépődíj nélkül élvezhetjük a víz hűsítő ölelését.

Az idei év első negyedévében a magyarok többet utaztak külföldre, mint a tavalyi év azonos időszakában, és több pénzt is költöttek el ezek során. Azonban nem mindenki engedheti meg magának a külföldi nyaralást, így sokan keresnek belföldi, költséghatékony megoldásokat a hőség enyhítésére.

A fürdőzésre vágyóknak figyelembe kell venniük, hogy a természetes vizekben csak a kijelölt fürdőhelyeken, illetve ott, ahol a fürdés nem tilos, engedélyezett a vízbe lépni. Budapest területén például a Duna budapesti szakaszán tilos a fürdőzés, mivel a folyó erős sodrása veszélyeket rejt magában.

A Dunakeszi szabadstrand, a Szentendrei Postás strand, a Horányi Strand, a gödi szabadstrand, a Verőcei szabadstrand, a Dunabogdányi szabadstrand, a Nagymarosi szabadstrand, a ráckevei Vadkacsa szabadstrand, a szigetcsépi szabadstrand és a Római-parti Plázs kínál ingyenes fürdőzési lehetőséget a Duna mentén. A Római-parti Plázs a nyári időszakban nyújt kiváló infrastruktúrát a látogatóknak. A zebegényi szabadstrand pedig a természet szerelmeseinek nyújt meghitt környezetet.

A Balatonnál a legtöbb, összesen 60 ingyenes fürdőhely található, ahol a nyaralók hűsölhetnek. Balatonmáriafürdő és Fonyód a legtöbb, 7-7 szabadstranddal büszkélkedhet, míg Balatonszemesen 6, Siófokon, Zamárdin és Balatonfenyvesen pedig 5-5 szabadstrand várja a látogatókat.

A Balaton és Pest megye környékén kívül is találhatók szabadstrandok az ország több pontján. Ilyen például a Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróvári Itató szabadstrand, a bajai Sugovica szabadstrand, a Békés megyei Szanazug, valamint a Velencei-tó kapujában található Velence Korzó és Szabadstrand. Ezek a helyszínek különböző szolgáltatásokkal, például strandbüfével, röplabdapályával, játszótérrel és homokos parttal teszik kellemesebbé a nyaralók időtöltését.