A radioaktív cserkész és az otthoni atomreaktor építése

Egy michigani tinédzser, David Hahn, aki később a "radioaktív cserkész" néven vált ismertté, anyja kertjében kezdett atomreaktort építeni. Az eset kapcsán az FBI is nyomozást folytatott, és bár a fiú nem került jogi következmények elé, a botrány és a későbbi életútja tragikus fordulatot vett.

A michigani Commerce kerületében, egy csendes környéken, mintegy 30 évvel ezelőtt történt meg az az esemény, amely világszerte hírül került. 1995. június 26-án az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) Patty Hahn ingatlanját veszélyes területté nyilvánította, miután kiderült, hogy a nő fia, a 19 éves David Hahn éveken át atomkísérleteket végzett a sufniban.

David Hahn, aki 1976-ban született, már gyermekkorától kezdve érdeklődött a kémiáért. A válás után apja felügyelete alá került, és a kémia iránti szenvedélye csak nőtt. A cserkészekhez csatlakozva elérte a legmagasabb rangot, és az atomenergia iránti érdeklődése egyre inkább nőtt. Különböző forrásokból gyűjtött sugárzó anyagokat, és célja egy atomreaktor építése lett anyja fészerében.

A rendőrség 1994 augusztusában talált rá sugárzó anyagokat tartalmazó szerszámosládára a fiú autójában, ami komolyabb nyomozást indított el. Hahn egy tenyésztőreaktort próbált létrehozni, de sosem sikerült beindítania a maghasadást. A sugárzás szintje a fészer környékén mégis kiugróan magas lett, és a fiú csak véletlenül bukott le a rendőrség előtt.

A hatóságok, köztük az FBI, a Nukleáris Szabályozó Bizottság és a Szövetségi Vészhelyzeti Sugárzási Csoport nyomozásba kezdtek, és 1995-ben megtisztították a területet. Hahn anyja, attól tartva, hogy elveszítheti otthonát, a radioaktív anyagok nagy részét már korábban szemetesbe dobta.

David Hahn élete a botrány után nem könnyű útra tért. Laborját elvesztette, barátnője elhagyta, anyja öngyilkos lett, és bár a haditengerészethez és a tengerészgyalogosokhoz is csatlakozott, mentális egészségi állapota miatt leszerelt. 2007-ben lopási vádakkal szembesült, és a hatóságok attól tartottak, hogy ismét atomreaktor építésén dolgozik. Az FBI nem állapított meg terrorgyanút, de a férfi mentális állapota aggasztó volt.

David Hahn 2016-ban hunyt el, halálát alkohol, difenhidramin és fentanil együttes fogyasztásából eredő mérgezés okozta.

Azóta több tinédzser is hasonló kísérleteket végzett, mint például Taylor Wilson és Jamie Edwards, akik sokkal biztonságosabb körülmények között, a törvényeket betartva értek el jelentős eredményeket a nukleáris fizika terén. Jackson Oswalt pedig a legfiatalabb, aki magfúziót hozott létre, és ezzel bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe.